Lærer og elev møttes helt tilfeldig etter 71 år

– Det var så rørende, jeg begynte å gråte

Sist de møttes var Edna førsteklassing og Margit var hennes lærer. Det var i 1946 på Godejord skole i Sanddøldalen. Ikke rart de brast i tårer da de helt tilfeldig støtte på hverandre igjen.

STERK MØTE De traff hverandre helt tilfeldig. Edna Lindkvist (til venstre) var elev og Margit Frang lærer på Godejord skole i 1946. De har ikke sett hverandre siden den gang.  Foto: .

NAMDALSAVISA

SKAGE: Tirsdag denne uka er begge damene, Edna Lindkvist (80) og Margit Frang (90), på Skage frivilligsentral for å spise småsteik.

Intetanende sitter de på hvert sitt bord, nyter maten og påfølgende sjokoladepudding med vaniljesaus og en kaffekopp, før Edna og ektemannen reiser seg og går ut for å kjøre heim til Sanddøldalen.

– Tenk at vi møttes igjen

Kåre Skarland har kommet i snakk med dem. Når han hører at de er fra Sanddøldalen, spør han hva de heter. Han husker at en annen av gjestene, Margit Frang, har fortalt at hun har vært lærerinne på gamle Godejord skole ett år på 1940-tallet. Kan Edna huske henne?

Ja, visst husker Edna lærerinna Margit, hennes første lærer som var så mørk og pen og som hadde så godt et vesen.

– Hun sitter her inne, sier Kåre Skarland og Edna styrter inn igjen.

Ingen av dem kjenner igjen hverandre, men begge to husker den annen, selv om det har gått over 70 år siden sist.

– Det var så rørende. Jeg begynte å gråte, medgir Edna Lindkvist som bor i Sanddøldalen den dag i dag. Ikke i barndomsheimen, men i huset oldefaren hennes satte opp i 1896, og som hun og ektemannen har restaurert.

Bare seks elever

Hun husker godt sitt første møte med Margit. Det var da hun skulle skrives inn på skolen. Da hun begynte på Godejord skole i 1946, var det seks elever i første klasse, og Margit fikk ansvaret for barna.

– Hun var veldig snill, men vi hadde respekt for henne likevel. Jeg husker henne som stor, mørk og jeg syntes hun var veldig pen, sier Edna og legger til:

– Og hun var alltid blid, som ei sol. Vi var alle så glade i Margit.

– Men hvem er du?

Margit Frang ble tatt på senga da en fremmed kvinne kom bort til henne og spurte om det var hun som var Margit.

– Jeg svarte at ja, jeg heter Margit, men hvem er du? Da Edna sa navnet sitt, husket jeg på henne med en gang, sier den 90 år gamle kvinnen som i dag bor i Namsos.

– Jeg så for meg den lille jenta Edna var da hun begynte på skolen. Det var et rørende møte. Jeg fikk i alle fall tre klemmer av henne, smiler Margit.

Hun husker godt året ved Godejord skole. Margit Frang, som het Nilsen da, var bare 18 år da hun fikk jobb som lærerinne for førsteklassen.

– Jeg bodde i et lite rom på baksida av skolestua. Jeg kan huske at formannen i skolestyret kom og tente opp i ovnen hver morgen. Selv var jeg fra Bergsmo, og jeg pleide å sykle heim i helgene for å hente mat, forteller 90-åringen.

SKOLEN Godejord skole ble bygget i 1828 og var i drift til 1960. Skolestua står fortsatt i Sanddøldalen.  Foto: .

 

Håper de møtes igjen

Godejord skole ble bygget i 1828 og var i drift til 1960. Skolestua i Sanddøldalen står der fremdeles, men er i ganske dårlig forfatning i dag.

– Jeg var lærer der bare i ett år. Senere jobbet jeg i forsyningsnemnda på Bergsmo og så reiste jeg til Sverige. Der traff jeg mannen min, og ble gift bare 23 år gammel. Vi flyttet til Oslo, og jeg hadde jobb i Statoil i 22 år, forteller Frang som flyttet tilbake til Namsos i 2003.

– Men lærer ble du ikke?

– Nei, men jeg husker skoleåret og ungene med glede, sier Margit.

Møtet gjorde sterkt inntrykk på Edna Lindkvist, og hun håper nå å få treffe sin gamle lærerinne en gang til – når de har bedre tid til å prate sammen.

– Jeg skulle ønske noen tok henne med til skolestua på Godejord. Det hadde vært så fint å treffes der, sier hun.