Jonas har funnet roa i Namdalen

Mens Jonas Lian Hansen reiste Europa rundt med Molde FK, hadde han alltid i tankene at han skulle tilbake til Namsos og Namdalen for å jobbe med fotball.
NAMDALSAVISA

At namdalsk fotball er på veg opp, gjør Jonas til en stolt namdaling.

– Kan vi gå ut å gjøre intervjuet?

Jonas blir fort rastløs når han blir sittende inne med kontorarbeid på klubbhuset i Kleppen. Studier har han prøvd seg på, men har ennå ikke fullført.

– Jeg har igjen tre fag, og det er de jeg synes er kjedeligst.

Nå er han altså både trener for A-laget og daglig leder i NIL Fotball.

Det er blant kaukende barn og fullt liv i Kleppen han finner roen. Å gjøre noe med namdalsfotballen er noe han har planlagt allerede i fem år.

– Jeg har fulgt den tett. Og da snakker jeg ikke bare om Namsos IL, men også Gullvikmoen, Spillum, Bangsund – ja, egentlig helt opp til Lierne.

– Det ligger et potensial her, men vi trenger spillere fra Namdalen som viser at det er mulig å hevde seg på toppnivå.

Fra Europa-suksess til NIL

I fjor var Jonas med å slå det nederlandske storlaget Ajax, da han var i Moldes trenerteam.

– Kontrastene til å gjøre det bra med Molde, og til å være i Namsos er mindre enn du skulle tro. Følelsene rundt det å vinne kamper. og følelsen av det å lykkes som lag er like sterke uansett hvilket nivå du er på. Forskjellen er bare det at alt det rundt er mye mindre, humrer han før han blir stille en stund og fortsetter.

– Jeg håper på at på en eller annen solfylt dag – slik som dette – fylles Kleppen med folk som er glad i fotball. Det kan skje raskere enn vi kanskje tror, hvis alle i namdalsfotballen blir enige om at vi skal hjelpe hverandre opp.Finner roa i Namdalen

– Hva er det fineste stedet i Namdalen?

– Jeg vil svare så enkelt som at Namdalen som helhet har en ro over seg. Som gjør at uansett om jeg sitter oppe i elva og fisker laks, eller om jeg sitter her og ser på ungene som spiller fotball. Det er litt diplomatisk å si selvfølgelig – men det er fint overalt. Men jeg trives best i Kleppen. Det er her jeg kan se både unge og voksne trives med fotballen.

I sin barndom bodde Jonas først i Seterdalen i Namsos, før familien flyttet til Gullvikmoen. Der bodde han helt til han flyttet ut. Som ung var han ikke uventet styrt av fotball, men også sjakk var noe han prøvde seg på.

– Jeg husker jeg deltok i sjakk NM, da det ble arrangert her i Namsoshallen. Jeg ble nummer 26, jeg tror det var rundt 30 som deltok, sier han og ler.

I slutten av tenårene flyttet han til Nummedal der han gikk folkehøgskole, før han prøvde seg på studier i Trondheim, og senere Sport Management-studier i Molde.

– Sammen med en klassekompis sendte jeg inn en søknad om å få trene et aldersbestemt lag i Molde. Og siden ble jeg i klubben.

Nå er han altså tilbake i Namsos, der han har familien sin.

– Tidligere har fotballen har flyttet meg rundt omkring. Kjæresten min er fra Spillum, så her har jeg egentlig alle. Familie er viktig.