Hannbjørn skutt fra helikopter

– Situasjonen kunne blitt vanskelig utover helga, sier Miljødirektoratet som fredag kveld ga tilatelse til å skyte en hannbjørn.

  Foto: SNO

NAMDALSAVISA

NAMSSKOGAN: En hannbjørn ble skutt i Namsskogan fredag kveld etter tillatelse fra Miljødirektoratet. Det skriver T-A lørdag formiddag.

Bjørnen oppholdt seg i kalvingsområdet til reinsdrifta i Namsskogan, og det ble på grunnlag av dette innvilget ekstraordinær skadefellingstillatelse fra Miljødirektoratet. Det bekrefter både Statens Naturoppsyn og Miljødirektoratet til Trønder-Avisa.

– Vi visste godt hvor den var og så sporene godt, da det var over en meter snø i omrdået, sier fellingsleder for SNO, Even Bjørnes.

Kunne blitt stor skade

Anders Braa, seniorrådgiver i Miljødirektoratet, forteller at fellingstillatelsen ble gitt på SMS fredag ettermiddag. Da befant bjørnen seg i området som reinen var på veg mot for å kalve. Reineierne og Miljødirektoratet fryktet at det kunne bli store skader dersom man ventet ytterligere.

– Reineierne hadde god kontroll på hvor bjørnen var. Vi fant ut at det beste var å ta bjørnen nå, da situasjonen kunne blitt både vanskelig utover helga, og bjørnen kunne forvoldt stor skade, forteller Braa.

Fra fellingstillatelsen var på plass og til bjørnen var skutt, tok det kun 20 minutter. Bjørnen ble skutt i 20-tiden fredag.

– Fra vi så sporene til bjørnen var avlivet tok det kun ti minutter. Det hele var veldig udramatisk - noe som er det beste for bjørnen, sier Bjørnes, til avisa.

160 kilo

Bjørnen, som ble funnet og skutt fra helikopter, er en hannbjørn på rundt 160 kilo - noe som er en ganske høy vårvekt for arten.

– Da blir den fort godt over 200 kilo utover sommeren og høsten. Det var en stor bjørn, sier fellingslederen.

Det er kalvingstid hos reinen nå. SNO sier at de foreløpig selv ikke har sett noen kadaver etter bjørnen.

– Men hvis han tar kalver er det nesten aldri noe igjen av de. Han spiser opp alt, sier Bjørnes.