Rekkehusbrannen i Fossbrenna i Namsos

Minst tre leiligheter er totalskadd

Driver etterslokking utover kvelden/natta.

Kreditering: Frode Buvarp

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Ved 21.30 tida mandag kveld kunne Morten Brøndbo ved 110-sentralen fortelle at brannmannskapene har begynt å få kontroll på brannen.

– Nå er det snakk om etterslokking utover kvelden, og vi blir på stedet videre. Noen av mannskapene er dimitert, og alle husene i rekka kommer til å få store skader, forteller han.

To personer ble sendt til legevakta for en sjekk etter at brannen brøt ut. Ifølge Helse Nord-Trøndelag er det snakk om en mann i 50-åra og en mann i 70-åra som begge er lettere skadd etter brannen.

Brannbilen fra flyplassen ble tilkalt da brannen utviklet seg – og skumla alle leilighetene.

Må sove borte i natt

Namsos kommune opplyser at kriseteamet har etablert et kontaktpunkt på Scandic Rock City.

– Dette har vi gjort for de som er evakuert og ønsker en samtale med kriseteamet. Dette tilbudet vil vare utover kvelden, opplyser rådmann Ketil Sørvig.

– Brannvesenet har vurdert at beboere i Gamle Byveg på grunn av røykpåvirkningen ikke skal bebos i natt. Det anbefales at de som er evakuert etter husbrannen i Fossbrenna søker å dekke sitt behov for overnatting ved å bo hos venner og bekjente, opplyser kommunen.


  Foto: Runar Moen

 

Evakuert

– Den ene leiligheten var overtent før vi fikk telefonen. Flammene sto ut av vinduet, sier operatør Alexander Tangen.

– Beboerne kom seg raskt ut av huset. Det er det vi har fått beskjed om. Brannvesenet jobber på spreng, og vi aner ikke hva årsaken til dette er, forteller operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Lars Letnes.

– Brannårsaken er ikke kjent, sier brannsjef i Namsos, Ståle Ruud.

Ifølge vitner på stedet skal naboene til rekkehuset ha stått på takene for å spyle vann på sine egne hus. Det blåste godt i Fossbrenna, og faren for spredning var stor. Men brannmannskap arbeidet på spreng for å forhindre brannen å spre seg.


  Foto: Kjell Vidar Aune

 

Full overtenning

– Det var full overtenning og svart røyk da vi kom fram. Brannårsaken er det for tidlig å spekulere i, og det dreier seg om et rekkehus-kompleks med fem hus, sier brannsjef Ståle Ruud.

– Brannen startet nok i det huset som er mest skadd, uten at det er helt sikkert, legger han til.

  Foto: Frode Buvarp

 

Kom seg ut

Alle beboerne i rekkehuset ble evakuert, og en av beboerne kom seg ut av kjelleren da det begynte å brenne.

– Hva skjer videre på stedet utover kvelden?

– De driver fortsatt og slokker. De blir ikke ferdige med det første, sier 110-operatør Alexander Tangen, som fikk en svært hektisk dag i likhet med kollegaene. Først med skogbrannen på Ottersøy, deretter rekkehusbrannen i Fossbrenna.

– Det er mange brannfolk i sving i Namdalen i dag. Langt over 100, sier Tangen.

– Det har vel ikke vært så mange brannfolk i sving siden Flatanger-brannen, legger han til.


Flere rekkehusbranner i Fossbrenna

Mandagens brann var ikke den første rekkehusbrannen i Namdalens største boligfelt.

Tidlig på morgenen søndag 4. august 2002 startet den dramatiske brannen i et rekkehus i Harravegen i Fossbrenna.

Ei kvinne i 40-årene ble den gang reddet ut i siste liten, og ingen menneskeliv gikk tapt. Alle de fire leilighetene i rekkehuset ble totalskadd, og det ble senere bygget et nytt rekkehus på tomta.

Tirsdag 25. april i år begynte det å brenne i ei leilighet i et rekkehus i Gamle Byveg – ikke langt unna mandagens brannsted.

Også der ble en person – en mannlig beboer – reddet ut i siste liten av en forbipasserende.

Brannmannskapet greide å berge spredning til de øvrige leilighetene i rekkehuset, og ingen personer kom til skade i brannen.


Rekkehusbrannen under kontroll

Beboer reddet ut av forbipasserende

Mannen som ble sendt til sykehus etter brannen i et rekkehus tirsdag kveld kom fra den dramatiske hendelsen med lettere skader.Jonny Rønning reagerte spontant da han så flammene stikke ut av huset i Fossbrenna

«Jeg fikk halt han ut i siste øyeblikk»

Jonny Rønning (60) utførte en redningsdåd tirsdag kveld. Han medgir selv at mannen neppe hadde overlevd brannen hvis han hadde kommet til noen minutter senere.  Foto: Kjell Vidar Aune