Flott med et alternativ

Konfirmasjon
NAMDALSAVISA

Etter å ha overvært den humanistiske konfirmasjonsseremoni i Namsos, må jeg rose de frivillige som står bak både konfirmasjonskurset og seremonien. Ungdommen min har hatt et kjempeflott kurs, der mange interessante temaer er blitt berørt, og han uttrykker at han har hatt mange spennende diskusjoner med sine medkonfirmanter.

Jeg har vært på flere seremonier i Human-Etisk forbunds regi, men den jeg overvar lørdag 13.05 var noe helt for seg selv. En scene som var så stilig og enkelt pyntet og lyssatt, ga et utrolig høytidelig inntrykk, og bakgrunnen var i Human-Etisk forbund sin farge; mørkeblå.

Fremdeles hører jeg om mange ungdommer som føler seg presset til å velge kirkelig konfirmasjon. Mange på grunn av at det er tradisjon i familien, men også fordi enkelte fremdeles blir fortalt at de som konfirmerer seg i kirken får mer penger enn de som konfirmerer seg humanistisk.

Det er veldig synd at mange føler at de selv ikke kan få lov til å velge hva slags konfirmasjon de ønsker. For meg var det viktig at Poden skulle få velge selv. Uansett valg, hadde jeg støttet han. Det at valget falt på humanistisk konfirmasjon angrer vi absolutt ikke på. Besteforeldre som ikke har vært til stede i annen konfirmasjon enn kirkelig, ble tydelig imponert, og synes det var kjempeflott å få være til stede.

Måten seremonien var lagt opp på, med en variert blanding av profesjonelle musikeres innslag, ungdomsband, allsang og taler, gjorde at den ble svært høytidelig. Det vises også at de som jobber på kulturhuset er meget profesjonelle i måten de har lagt opp rammen rundt seremonien, hvordan man blir mottatt som gjest, og ikke minst i forhold til lyd og lys.

Hovedtaler Johannes Rosenvinge holdt en glimrende og flott tale til konfirmantene. Det er så fint at det blir brukt talere som ungdommene kan relatere seg til, og som de kjenner til fra før. Det gjør at det taleren sier komme nærmere ungdommene og kanskje kryper litt mer under huden på dem, enn om en hadde valgt en person som ingen hadde relasjon til.

Det blir også veldig bra når dere bruker så flotte musikere som Maren Barlien Guntvedt og Sandra Ingebretsen. Vakre sanger ble fremført, og i tillegg sang Ingebretsen sammen med oss i allsangen, og det var til veldig god hjelp, slik at sangen fløt godt i salen.

Ungdomsbandet Evig Neve spilte to egenkomponerte sanger med et flott budskap til konfirmantene. Konfirmantenes tale, som ble holdt av Alexandra Tysland og Anne Witt ga oss et innblikk i hva de hadde hatt som temaer under kurset. De fortalte også om hvordan opplegget «På Flukt» hadde berørt dem. Dette har også poden min snakket mye om hjemme i ettertid.

Tusen takk til alle dere som bidro til at konfirmasjonskurset og seremonien ble så flott! Arbeidet dere gjør er frivillig, men det betyr så mye for oss som har mye annet å tenke på i tiden rundt konfirmasjonen. Jeg er så uendelig glad for at dere bruker av deres tid og krefter, og legger så mye arbeidsinnsats i både kurs og seremoni.

Tusen takk til alle dere som jobber med Humanistisk konfirmasjon i Namdal, slik at ungdommer som ønsker et alternativ til kirkens seremonier, kan få tilbud om dette!