Propell og frisk sjø fra dypet skal knekke lusa

Fullskala forsøk med en propell nede i ei not som henter opp frisk sjø fra 15 meter, kan være løsninga i kampen mot lakselusa.

NYTT: Det utvikles stadig nye systemer i kampen mot lakselus, nå lanseres propell som henter opp frisk sjø.  Foto: Birger Aarmo

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: Propellsystemet har blitt testet ut i Gildeskål i Nordland siden 1. februar, melder Fiskeribladet. Ideen skal faktisk være gammel, og det er grynderne Kjell Lorentsen og Bjørnar Storholm i lakseprodusenten Gigante som står bak systemet. Konseptet skal være endret flere ganger, men i løpet av de to siste årene skal ideen ha tatt endelig form.

Målet er et både kjemisk og mekanisk avlusing skal bli overflødig for næringa. Propellen har en diameter på 2,5 meter og står nederst i et 7,5 meter langt rør, som igjen har en diameter på fire meter. Løsninga har vært å lage et rør av PWC-duk. Det blåses opp slik at de tynne veggene fylles med sjø og står vertikalt midt i merda. Propellen går på landstrøm eller aggregat.

Det skal brukes skjørt nede i nota, og grynderne arbeider ifølge Fiskeribladet nå med å utvikle riktig type skjørt som skal stå bedre i havet og holde form og dybde.