Tirsdag settes disse 200-lappene i sirkulasjon

Fra havet Torsken pryder 200-lappen.  Foto: Norges Bank

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Kristian Birkeland erstattes med en torsk, mens Gokstadskipet overtar etter Kirsten Flagstad når de nye 100- og 200-kronesedlene kommer i sirkulasjon tirsdag.

 – De er allerede blitt kalt «verdens vakreste sedler». Kombinasjonen av det tilbakeskuende, ikoniske forsidemotivet og det moderne, abstrakte pikselmønsteret på sedlenes bakside er noe helt nytt i internasjonal seddeldesign, skrev Norges Bank da sedlene ble presentert i høst.

Forsidemotivene er basert på et designforslag fra Metric Design og Terje Tønnessen. De forteller om sentrale trekk i norsk maritim historie. Foruten 200-lappen med torsk på, har 50-lappen et fyr, 100-lappen Gokstadskipet, 500-lappen en Colin Archer-skøyte og 1.000-lappen en bølge på et åpent hav.

Tirsdag blir 100- og 200-lappene tilgjengelig for bankene, men det kan ta litt tid før de er tilgjengelig for publikum i minibanker og butikker.

Sist ut er 1.000-lappen, med utgivelse i fjerde kvartal 2019.

De gamle sedlene vil fortsatt være gyldige i ytterligere ett år, men kan også etter det veksles gebyrfritt hos Norges Bank i ti år framover.

Vikingskipet Vikingskipet pryder 100-lappen.  Foto: Norges Bank