– Har alltid vært klassens klovn

Lasse Kløvvik var spådd en lysende friidrettskarriere. Maten i militæret satte en effektiv stopper for det.

NAVN: Lasse Kløvvik ALDER: 29 (i hodet) og 46 (i kroppen) BOSTED: Namsos  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

De fleste kjenner ham best som skuespiller og moromann fra teaterscenen. Men Lasse Kløvvik er en mann med flere talenter. Noen vil nok si at han har sløst bort noen av dem.

– Er det sant at du var en lovende høydehopper?

– Det er helt sant. Jeg slo Steinar Hoen i konkurranse en gang. Det måtte være i 1985 eller 1986. Min personlige rekord er på 191 centimeter. Det er nøyaktig like høyt som jeg selv er, sier Lasse Kløvvik.

Han kan fortelle at Stein Landsem – tidenes beste høydehopper i Namdalen (pers på 208 cm) spådde unggutten en lysende friidrettskarriere.

– Han kalte meg et naturtalent. På den tida var jeg tynn som ei flis – som høydehoppere oftest er. Det er mange kilo siden, for å si det sånn.

– Hva skjedde?

– Jeg dro i militæret. Fikk varmmat til frokost, lønsj og middag og hadde det generelt litt for godt. I dag er det en guds lykke om jeg kommer meg over dørstokken, sier 46-åringen.

Urokråke heime og på jobb

Etter å ha innsett at idrettskarrieren var over, hoppet han i stedet på et fly til Kirkenes. Der ble han boende med sin kjære i seks år, fram til 1998.

– Besteforeldrene begynte å mase etter barnebarna som hadde kommet. Så da måtte vi flytte tilbake til Namsos igjen, opplyser Kløvvik – som i dag jobber i psykiatritjenesten i kommunen.

I Kirkenes hadde han fått prøvd seg på scenen i ei revygruppe. Det ga mersmak. Da Lasse kom tilbake til Namsos meldte han seg inn i Namsos sangforening. Vegen til Sang-Lir-A var kort, og noen år senere sto han på revyscenen i samfunnshuset.

– Det å få folk til å flire er det beste med å stå på scenen. De første åra syntes jeg det var vanskelig. Etter hvert gikk det bedre, du får jo erfaring og blir tryggere på deg selv med åra. Jeg blir ikke lenger nervøs før opptreden, bare konsentrert.

– Når skjønte du selv at du var en morsom type?

– Vet ikke. Jeg har alltid vært klassens klovn. Der har du tittelen din.

– Takk. Har du brukt det å være morsom til din fordel i hverdagen?

– Jeg liker å skape litt uro – både heime og på arbeid. Men enkelte ganger er det godt å bare trekke seg tilbake. Jeg klarer det også, skjønner du.

På hytta er han i sitt ess

Lasse har også fått prøvd seg i litt mer «seriøse» roller, som i musikalene «Mellom drøm og virkelighet» og «Kongen av luftslott». I 2014 var han med på å starte opp Namsos teaterlag, som blant annet har satt opp historiske utespel som «Paa Braaholmens steiner og strender» og «Det forunderlige foraar». Komedien «Den spanske flue» ble også en suksess – med Kløvvik i rollen som Ludvig Klinke.

– Selv om det er en utfordring med rekruttering av ungdommer, synes jeg teatermiljøet i Namsos har blitt bra. Det å prøve litt mer «seriøse» ting synes jeg er kjempeartig. Og det er det som er poenget – å ha det artig sammen. Dette er jo først og fremst en hobby, påpeker han.

Tre ganger har Kløvvik stått på scenen på NM i revy på Høylandet. Til sommeren blir hans fjerde. Sammen med Torgeir Hopen skal han framføre nummeret «I disse ulvetider».

– Det er en slags politisk satire der Torgeir forteller historia om Rødhette og Ulven, og jeg skal døvetolke.

– Har du tro på noen pris?

– Nei, så bra er vi ikke. Men det er jo bra i seg selv å bli plukket ut til NM, ikke alle klarer det. Sang-Lir-A har vært godt representert på Høylandet i alle år – det kan vi være litt stolte av, sier Kløvvik.

Noe annet han er stolt av er menneskene i Namdalen.

– Namdalingene er et artig folkeslag. Joviale og greie. Lite stress og sjelden kø i trafikken. Vi har det bra.

Til slutt – hva er det fineste stedet i Namdalen?

– Hytta ved Sandsjøen i Lierne er paradis på jord. Å sette seg ned på verandaen, ved bålpanna, men god drikke i glasset – da er jeg i mitt ess.