Tidligere elev ved Olav Duun videregående skole om at yrkesfaglige tilbud forsvinner:

– Mange har misforstått

Snart utdannet kokk Ida Kathrine Aas (bildet) er takknemlig for årene hun hadde som elev ved Olav Duun videregående skole på kokk- og servitørfag. Hun mener at det opplyses for lite på hvor store jobbmuligheter ungdommer har hvis de velger å satse på yrkesfag. 

Jeg tror man må sette mer fokus på yrkesfag allerede på ungdomsskolen.

Ida Kathrine Aas
NAMDALSAVISA

Innspill

Ida Kathrine Aas

Tidligere elev ved Olav Duun videregående skole

I en nylig sak i NA kunne man lese at Olav Duun vgs. har valgt å innstille frisørlinja og restaurant- og matfag. Hvorfor? Jo, antallet søkere er for lavt. Men hvem har egentlig skyld i det? Og hvorfor søker ikke elever seg til disse linjene?

Selv gikk jeg restaurant- og matfag, og deretter kokk- og servitørfag på Olav Duun. Nå er jeg ved slutten av læretida min og fagprøven er rett rundt hjørnet.


Olav Duun vgs. kutter frisørlinja til neste år

Nå må elevene legge om planene for høsten

Olav Duun vgs. må innstille frisørlinjetilbudet til neste år på grunn av få søkere. – Det ødelegger helt for mine planer videre, sier Mathilde Tufte Røttesmo (16).

 

Jeg har møtt mange andre i bransjen i løpet av de siste fire årene, og er svært takknemlig for at jeg nettopp gikk på Olav Duun. Vi var så heldig å være en liten klasse hvor lærerne hadde tid til å hjelpe oss og følge oss opp. Vi var også så heldig å ha utplassering i bedrift en gang i uka, både på 1.- og 2.året, noe som gjorde at vi fikk et innblikk i bransjen og skaffet oss kontakter allerede da.

Men hva vil det egentlig si å gå yrkesfag? Yrkesfag slik som det er i dag er ukjent for mange, kanskje spesielt for denne foreldregenerasjonen.


Jeg opplever at mange har misforstått hva yrkesfag egentlig går ut på. Alle kan ikke utdanne seg til ingeniører, da har man jo ingen til å faktisk utføre jobben. Faglærte folk er noe samfunnet får bruk for i framtida, og jobbmulighetene er store. Selv var jeg ikke klar over alle mulighetene man hadde innen kokkebransjen da jeg startet på restaurant- og matfag. Men etter god veiledning av lærere og andre i bransjen, skjønte jeg fort at dette var et yrke man kunne være i livet ut.

Du kan bli restaurantkokk og jobbe kveldsskift, eller kanskje er det lunsjskift i en eller annen kantine som passer deg bedre? Kanskje har du et ønske om å jobbe på cruiseskip og reise jorda rundt, eller er den store drømmen å jobbe på en Michelin-restaurant i Frankrike?


Frister ikke noe av dette, kan du ta utdannelse innen pedagogikk og undervise på restaurant- og matfag, eller så kan du ta annen etterutdannelse og jobbe innen matteknologi. Mulighetene er uendelige.

Så blir spørsmålet; hvordan skal man rekruttere elever til disse linjene? Jeg tror man må sette mer fokus på yrkesfag allerede på ungdomsskolen. Lærere og rådgivere bør sette seg inn i hva de ulike yrkesfagene går ut på, og hvilke muligheter man har. Ikke alle er skapt for å sitte foran et skrivebord 7,5 timer hver dag.

Foreldre må la de unge få bestemme selv, og respektere det de velger. La de utfordre seg selv, og kanskje la de velge noe litt utradisjonelt. Det er en grunn til at skolene tilbyr alle de ulike fagene, nettopp fordi man trenger fagfolk innen alle typer yrker.

Jeg er selv evig takknemlig for at jeg hadde muligheten til å gå kokk- og servitørfag-linja på Olav Duun.