De to karene fra Gudbrandsdalen fisket 48,3 kilo laks på fire timer i elva

De brøt drømmegrensa

Ved 14.00-tida på laksefiskets aller første dag, tok duoen fra Gudbrandsdalen laksen på 20,1 kilo – og brøt dermed den magiske grensa.

GLEDE: Det var stor glede på Grande gård da Ole Petter Kleiven (fra venstre) og Terje Haverstad dro opp en laks på over 20 kilo på laksefiskets første dag. Vertinne Anne Ovidie Hagerup strålte omkapp med sola. FOTO: BJØRN TORE NESS 

NAMDALSAVISA

OVERHALLA: Det er så rart med det: Det er unektelig alle laksefiskeres drøm å dra opp storlaksen på over 20 kilo. Så også for duoen Terje Haverstad og Ole Petter Kleiven fra henholdsvis Skåbu og Hundorp i Gudbrandsdalen.

De har fisket – og drømt om storlaksen så lenge at de hadde gitt opp håpet om å lure storruggen.


  • Les også:

    Gjentok suksessen med lakseandakt

    – Dette er blitt en tradisjon

    – En ting er helt sikkert, det blir lakseandakt til neste år også, sier Wenche Moa, leder i Øysletta sanitetsforening.Til informasjon er det ikke tatt så stor en laks i Namsen siden 2014.

Startet med andakt

Men så kom til Overhalla og Grande gård i år igjen. Og i år som i fjor var de med på lakseandakten før det hele tok til ved midnatt 1. juni.

– I fjor var vi også med på lakseandakten. Da gikk det veldig bra for oss i elva, og vi fikk tre lakser det første døgnet, forteller Haverstad og Kleiven som bytter på å ro og fiske.

Det å være med på andakten skulle vise seg å bli like nyttig i år også.

– Om lag to timer etter laksestarten, ved 02.00-tida i natt, gikk den ene ruggen på 18,9 kilo på, forteller karene som fisket på Grande Hildrum-valdet.

Jaget Anne ut av senga

– Da ringte de meg og sa at dersom jeg ville se en skikkelig fisk, så måtte jeg komme nå. Da var det bare ett å gjøre – det bars ut av senga i en viss fart, forteller Anne Ovidie Hagerup som er vertskap for karene.

De er her sammen med en stor gjeng mannfolk som kommer igjen til Namsen og Overhalla år etter år etter år.

– Vi har vel vært her i til sammen 20 år snart, sier de og legger ut om kameratskapet, fisket og det å være glad laksefisker med base på Grande gård.

Dette, forstår vi, er årets høydare, Å få komme til Namdalen og være med på laksestarten er den ultimate lykke for guttegjengen.

To fisker på rappen

De trodde kanskje at lykken hadde snudd etter nattas storfangst da de rodde ut til økt to torsdag midt på dagen.

Men nei. Laksen på Grande Hildrum-valdet skulle vise seg å være svært så bitevillig denne dagen også.

Klokka 13.30 gikk det på en bra stor laks. Den viste seg å være 9,3, kilo, men var bare smågutten i forhold til fisken som bet på wobbleren bare halvtimen etterpå.

For det var ved 14.00-tida at den virkelige storruggen bet på kroken. Da fiskerne skjønte at de hadde fått en riktig sværing på kroken, rodde de inn til land for å få den opp på fast grunn.

Var tung og stri

– Var kampen med storruggen langvarig?

– Nei, det gikk greit. Den fulgte med inn til land, men gikk så langt ut i elva igjen. Den var tung – og stri – men vi fikk den da opp til slutt, sier Haverstad og Kleiven.

– Hvordan reagerte dere på laksens størrelse?

– Vi ble litt sjokka, det må vi nok si, svarer karene nøkternt.

– Men sto sindige karer fra Gudbrandsdalen mistet ikke besinnelsen?

– Nei, heldigvis skal det litt til før vi kommer dit. Hvis ikke hadde vi nok mistet besinnelsen for lengst nå, flirer de.

Det måtte to vekter til for å finne ut av hvor tung laksen var. Og da vekta stoppet på 20,1 kilo, kunne de to ta hverandre i hånda og gratulere med å ha brutt den magiske grensa på 20 kilo.

– Hva skjer med storruggen?

– Den blir røykelaks, sier karene som skal fiske mer de neste ti dagene. Og kanskje, kanskje blir det en ny tur i august også. Starten på 2017-sesongen har visst gitt mersmak ...