Fyrte løs valgkampen

Storparten av toppkandidatene til Stortinget fra Nord-Trøndelag møttes til direktesendt paneldebatt på Rørvik torsdag.

Marit Arnstad og Ingvild Kjerkol  Foto: Lena Erikke Hatland

NAMDALSAVISA

RØRVIK: Torsdag kveld var det duket for distriktsdebatt i forbindelse med sommermøtet til Region Namdal. De som deltok på debatten var Marit Arnstad (Sp), Ingvild Kjerkol (Ap), André Skjelstad (V), Pål Sæther Eiden (H), Torgeir Strøm (SV), Ingrid Liland (MDG) og Åste Marie Lindau (KrF), og dermed var så og si samtlige stortingskandidater i Nord-Trøndelag samlet til den første skikkelige debatten i årets valgkamp.

Fire bolker

Komitelederne i Region Namdal for henholdsvis næring, samferdsel, helse og kompetanse innledet de fire bolkene, og stilte svært så konkrete spørsmål til debattantene. Stort sett uten å få like konkrete svar.

Ikke overraskende preget kommunereformen debatten i stor grad, men også store tema som å beholde Sykehuset Namsos som akuttsykehus og det endrede flyrutetilbudet skapte til tider het temperatur i panelet.

Steinar Aspli, leder i helsekomiteen, stilte spørsmål om regionen kan være sikker på at kandidatene fortsatt vil kjempe for å beholde Namsos sykehus som akuttsykehus. Lovnadene manglet det ikke på. Det var stor enighet i panelet om at det var noe alle kom til å kjempe for.

Marit Arnstad (Sp) var klar på at situasjonen som den er i dag er uholdbar, og at når det kommer til sykehuset har alle på Trøndelags-benken et felles ansvar.

– Forslagene som kommer nå kan vi ikke leve med. Vi må skjerpe skatten igjen – for å klare å opprettholde sykehuset og god helseomsorg i Norge.

Enighet om for dårlig rutetilbud

Siste bolk var infrastruktur, og der kom Per Olav Tyldum med gode utfordringer til politikerne, både når det gjelder E6 og laksevegen, og kortbanenettet og flyrutetilbudet.

At tilbudet har blitt dårligere når det kommer til flyrutene, var det stor enighet om i panelet.

– Flytilbudet er bare sørgelig. Det er ikke flyseter som er viktig. Det viktige er at det er stive ruter, og at det passer godt for næringa, sa Arnstad, til kveldens første applaus fra salen.

Tyldum var i etterkant av debatten glad for å registrere full enighet blant kandidatene, men han savnet likevel tydelighet i svarene.

– Nå utfordrer jeg samferdselsministeren til å reflektere over dette, og erkjenne at det ikke ble som han trodde.

Fikk du ikke sett debatten? Her kan du se opptaket:


Se den første valgdebatten direkte her

Valgkampen er allerede i gang - her kan du se den første valgdebatten - direkte fra Norveg på Rørvik fra klokken 1830 torsdag.

 

Region Namdal har seks møter i året, med sommermøtet som det tredje og det eneste over to dager. Fredag fortsetter møtet.