I 2016 hadde hun EM i tankene, nå er målet å kunne drive med idrett igjen

– Jeg vil ha et kne som fungerer

I 2016 kjempet Mona Holm Solberg om gullet i NM, og hadde store forhåpninger mot sesongen 2017. Nå er målet å kunne fungere i hverdagen.

UTE AV SPILL Årets sesong ble ikke helt slik Mona Holm Solberg fra Kolvereid hadde håpet. Legen har sagt at det er 70 prosent sjanse for at hun kan drive med idrett igjen.  Foto: Bastian Øien Alstad

NAMDALSAVISA

HALDEN: 33-åringen fra Kolvereid har en årrekke vært en av Namdalens mest profilerte friidrettsutøvere og har hele åtte nasjonale titler i sleggekast. Hun var også i flere år Norges håp i grenen i internasjonale mesterskap, og representerte Norge fem ganger i EM og VM i åra mellom 2006 og 2012.

Hadde EM i tankene

2016 var året hun igjen begynte å glimte til da hun flere ganger kastet over 65 meter på trening, og tok NM-sølv, en meter bak gullmedaljevinneren.

– I begynnelsen var planen bare å ha det gøy. Det gikk overraskende bra, og jeg følte meg i god form.

Sølvmedalje i NM fikk hun ekstra motivasjon av.

– Jeg kjente at det var gøy å holde på, og jeg begynte så smått å tenke på EM i 2018. Jeg hadde virkelig tenkt å kjøre på i sesongen 2017 for å nå det målet.

MÅL OM EM I 2016 var Mona Holm Solberg tilbake i ringen der hun presterte godt. Nå er drømmen om EM i 2018 mer som en utopi å regne, mener hun. Alle foto: Jon Wiik.  Foto: Jon Wiik

 

Kjente kneet knaste

Men 30. november 2016 ble hun stygt skadet under ei håndballtrening.

– Jeg kjente det knaste skikkelig, og merket kjapt at kneet røk.

En og en halv måned senere karret hun seg opp på spinning-sykkelen og begynte så smått å trene seg opp igjen. Etter flere måneder med opptrening var hun tilbake i konkurranse i starten av mai. Da kastet hun 60.12 m.

– Jeg nøt hvert sekund. Den personlige seieren var mye større enn resultatet. På grunn av omfattende skader i kneet var det ingen som trodde det var mulig, skrev Holm Solberg i et Facebook-innlegg.

Ute av funksjon

Bare to dager senere ble to av kneskadene operert. Før operasjonen var ikke menisken lenger festet til beinet og var ute av funksjon. Under operasjonen ble meniskrota sydd og festa sammen med tråd og skruer. Samtidig ble korsbåndet hennes rekonstruert med to sener fra hamstring og skrudd fast i begge ender. Dermed måtte sleggekasteren belage seg på seks til åtte uker med krykke og skinne. Bil kan hun heller ikke kjøre.

– Det er helt grusomt. Jeg har ligget på sofaen nå i fire uker. Det kjennes ut som jeg har forfalt totalt, sier Mona som likevel har latteren på lur.

70 prosent sjanse

De harde fakta er nå at det er 70 prosent sjanse for at hun igjen kan drive idrett. Legen har derimot sagt at hun bare kan glemme å drive med kontaktsport som håndball.

– Jeg tenker at 70 prosent sjanse er større en 50, og at det gjelder å ha ei postitiv innstilling. Det viktigste nå er at jeg klarer å fungere normalt igjen raskest mulig.

– Jeg vil ha et kne som fungerer. Det er det jeg tenker på nå. Så får alt det andre bare komme som en bonus, sier hun.

Ble skademareritt

Med andre ord ble 2017 slett ikke slik hun hadde tenkt.

– Nei. Jeg hadde jo et realistisk mål om EM i 2018. Det målet har jeg fortsatt, selv om det målet nå mer framstår som en utopi. Jeg har hatt komplikasjoner med blodtrykket som til tider har satt meg helt ut av spill. Det er ikke noe særlig for meg som er vant med en aktiv hverdag, sier Holm Solberg.