Terrorangrepet i London: Sju døde, 48 skadde

– Kan ikke la det styre livet

De hadde akkurat kommet på hotellrommet da de hørte voldsom uling. – Det var ikke før vi fikk meldinger fra Norge at vi skjønte at det var alvorlig.

JERNRING: Det er tungt sikkerhetsoppbud rundt London Bridge etter terrorangrepet sent lørdag kveld. FOTO: AMER GHAZZAL, REX/SKUTTERSTOCK  Foto: Amer Ghazzal/REX/Shutterstock

på jentetur: Leah Martine Lysberg og mamma Anita Stene har vært på jentetur til London siden torsdag. Lørdag kveld befant de seg på hotellet da de ble oppmerksom på voldsom uling to kilometer unna. FOTO: PRIVAT  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

LONDON: Anita Stene og dattera Leah Martine Lysberg befant seg på hotellet to kilometer unna da London igjen ble rystet av et terrorangrep like etter klokka 22.00 lørdag kveld.

Pløyde ned fotgjengere

En hvit varebil pløyde ned fotgjengere på London Bridge, før den raste videre til Borough Marked like ved, der tre menn hoppet ut av bilen og hogg ned tilfeldig forbipasserende.

Store politistyrker rykket lynraskt ut til åstedet, skjøt og drepte de tre angriperne. Da var det gått åtte minutter siden alarmen gikk.

Sju personer ble drept og 48 skadet i angrepet, i tillegg til de tre angriperne som ble drept og skutt av politiet, opplyser Londons politimester Cressida Dick søndag morgen.

Politiet har slått fast at det var et terrorangrep. Foreløpig har ingen tatt på seg ansvaret. Politimesteren ønsker heller ikke å gå ut med identiteten på de tre angriperne.

Folk oppfordres til å holde seg unna områdene London Bridge og Borough Market, slik at nødetatene og politiet får gjort jobben sin.

Politiet ber også folk være årvåkne og melde fra om de ser noe mistenkelig. Tungt bevæpnet politi patruljerer nå området.

– Det var ei på jobb som spurte om vi tør å reise når det er så mye terror. Men det nytter ikke å styre livet etter sånt, sier Anita Stene fra Namsos.

Da omfanget av angrepet ble kjent, tikket det inn bekymrede meldinger fra kjente og kjære i Norge.

Derfor la hun ut en status på Facebook om at hun og dattera var trygge.

– Det har kommet mange meldinger. Derfor la jeg ut status om at vi var trygge. Vi har ikke vært bekymret. Det er verre for de heime. Det eneste vi merket var veldig mye sireneaktivitet, sier hun, og fortsetter:

– Du skal ha maks uflaks hvis du befinner deg på feil plass til feil tid.

Bekymrede meldinger

Mor og datter hadde vært på restaurant, og passerte London Bridge et par timer før det smalt. Like etter at de kom på hotellet – 2-2,5 kilometer unna – hørte de voldsom uling.

– Da vi kom inn hørte vi plutselig mye sirene-aktivitet. London er en støyende by i utgangspunktet. Men da var det påfallende mye, sier Anita Stene.

– Når ble dere klare over at det var snakk om terror?

– Leah så på nyheten på tv, samtidig som vi fikk meldinger som gjorde oss oppmerksomme på det som hadde skjedd. Vi er ikke bekymret. Men skjønner at de heime i Norge blir det når de får se det på nyhetene, og vet vi befinner oss i London, sier hun, som sammen med dattera hadde planlagt shopping og busstur rundt om i London før avreise søndag kveld. Men det blir det nå ingenting av.

– Vi hadde planlagt å gå til den andre brua for å ta bilder lørdag kveld. Men det gjorde vi ikke, og det var fint, sier Stene.

Politiet har skjerpet beredskapen. Det har også mor og datter merket mens de har oppholdt seg i London.

– Det er veldig til sikkerhet, sier Stene.