Juni – mulighetenes måned for privatøkonomien

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Er du lønnsmottaker kan du glede deg til feriepenger i juni. Ingen skatt, og alt inn på kontoen, kan det bli bedre? Hvis du har betalt inn nok skatt for fjoråret, får du i tillegg en hyggelig beskjed fra Skattedirektoratet i juni om at du får penger igjen på skatten. Juni kan dermed bli den måneden i året det er mest hyggelig å sjekke saldoen.

Når man plutselig får mye penger mellom hendene, er det selvsagt fristende å skeie ut med shopping, restaurantbesøk, dyr ferie, ny mobil, eller generell sløsing. Men tenk deg nøye om, juni gir deg nemlig en unik mulighet til å gi privatøkonomien din et skikkelig løft.

Noe av det viktigste du gjør i forhold til både skatte- og feriepenger er å legge en plan for hvordan du skal bruke dem. Med en velfylt bankkonto er det lett å ta raske og dårlige valg, slik er det med penger som brenner i lomma. Kontoen blir tømt, nesten uten at du merker det.

Forbrukerbarometeret Ipsos har gjennomført en undersøkelse for DNB, som viser at 22 prosent ikke vet hva de skal bruke feriepengene på enda. Under- søkelsen viser imidlertid at de fleste velger å bruke pengene allerede i ferien, hvor reising topper listen. Nesten fire av ti svarer at feriepengene i år skal brukes på reise.

Har du en god og ordnet økonomi, er en kostbar ferie noe du kan unne deg. Hvis ikke bør du ta andre valg. Misligholdt gjeld bør være det første man tar tak i hvis man får fylt opp bankkontoen med ferie- og skattepenger. Juni representerer en kjempemulighet for de som er litt bakpå økonomisk. Har du for eksempel forbruksgjeld – kredittkortgjeld eller andre forbrukslån – er det ingen tvil om hva pengene bør gå til.

Selv om du ikke ligger bakpå med økonomien, bør du legge til side midler som en buffer mot dårligere økonomiske tider og uforutsette utgifter når du nå har muligheten. Husholdninger med grei kontroll, men stram økonomi i hverdagen, bør sette av noe i banken som en ekstra buffer. Dessverre er det slik at svært mange familier ikke har midler til å takle uventede økonomiske hendelser. Må bilen på verksted, tann- legen besøkes eller vaskemaskinen ryker, er det ikke økonomiske buffere til å takle slike hendelser. I juni har mange muligheten til å starte byggingen av denne bufferen. En slik buffer bør være en månedslønn eller to, da vil man være godt rustet. Når dette er gjort, blir det enklere å bruke litt ekstra på seg selv.

Undersøkelsene fra DNB viser også en økning i andelen som ønsker å spare eller bruke pengene på å nedbetale gjeld. Junimåneden gir deg en kjempemulighet til å skape deg økonomisk handlefrihet i fremtiden. En slump penger tilbake på skatten, samtidig som du får godt med feriepenger, gir deg gode muligheter for en skikkelig kickstart på en fondssparing. Hvis du så fortsetter å spare et lite beløp hver måned, vil du fort oppdage at sparebeholdning øker raskt, noe som gir deg mye større muligheter til oppfylle noen av dine framtidsdrømmer.

Dersom du ikke får igjen på skatten, men bare har feriepengene å glede deg til, er det viktig å være oppmerksom på at feriepengene skal dekke vanlige løpende utgifter i tillegg til aktiviteter i ferien. Var du ikke i full jobb i fjoråret, kan feriepengene i tillegg være svært begrensede. Det er derfor ikke alle som kjenner seg igjen i at juni er mulighetenes måned. Men for de aller fleste representerer måneden gode muligheter for å få skikk på privatøkonomien, eller å komme i gang med sparingen. Lykke til og god sommer!