Kampen noen må tape

For egen regning

VINNER Saldilten, hvor dette bildet er tatt, var omtrent eneste arrangement i pinsehelga. Kommende helg skal alle arrangere et eller annet i Nord-Trøndelag.  Foto: Bastian Alstad

NAMDALSAVISA

Opptur-farsotten får æren for deltaker-piler som peker oppover i namdalske arrangement. Bildet er nok mer nyansert enn som så.

For jeg tror bestemt ikke det bare er på grunn av 200 Opptur-poeng at Saldilten sist helg opplevde et deltakerantall de må tilbake til 1998 for å finne maken til.

Arrangørene Vemundvik/Botnan har nemlig et par trumfkort utover Opptur:

1) De har tatt 2. pinsedag som sin dag.

2) De har gått mot strømmen i valg av helg.

Ingen i løpermiljøet diskuterer hva de skal gjøre 2. pinsedag. For da går Saldilten. Slik har det som oftest vært, og slik blir det nok også framover.

Jeg har tidligere oppfordret arrangører som vil litt med sitt arrangement, om å etablere en fast dag. Det gir forutsigbarhet.

Det er kanskje flere som tenker tanken, men de glemmer en viktig ting; å sjekke hva «naboen» har for planer. Og da snakker jeg ikke om naboen rett over hekken, men derimot andre idretter.

Kommende helg er et eksempel på hva som skjer når en idrett bare er opptatt av det som skjer innenfor egen lekegrind, og ikke tar innover seg at det skjer andre ting som kan påvirke deltakelsen.

For mens «ingen» ønsket å bruke ei lang pinsehelg til arrangement, så skal alle gjøre det samme til helga:

Bare sjekk denne lista:

Steinfjellstafetten er ved siden av St.Olavsloppet største landevegsstafett i Trøndelag. Den går lørdag og søndag.

Friidrettskretsen slår på stortromma. I tillegg til stafetten i Indre Namdal, er det Steinkjerlekene lørdag – med innlagte KM-øvelser, mens det søndag er NA-karusell på Snåsa.

Og apropos KM-status: Orienteringskretsen skal ha to KM denne helga på Verdal. Neste helg er det derimot ingen kretsløp i Nord-Trøndelag.

Samtidig arrangeres Nord-Trøndelags største sykkel- ritt – Tour de Tomtvatnet. Her ventes omkring 1.000 deltakere.

Og når vi snakker om folkeansamling: På Lånkebanen skjer Nord-Trøndelags største happening innen idrett i helga, når VM-runden i Rallycross blir arrangert. I fjor var 20.000 tilskuere til stede.

Da har jeg fortsatt ikke nevnt at overhallingene fram til søndag skal arrangere Landsdelskretsstevnet i skyting. Et stort stevne, som veldig mange overhallinger vil være opptatt av – ja, de som ikke er involvert i Skage Cup i fotball på lørdag da...

I tillegg kommer selvsagt en rekke seriekamper i fotball, samt en og annen fotballskole.

Hadde jeg vært arrangør, hadde jeg i alle fall tenkt tanken om hva 20.000 tilskuere på Lånkebanen og 1.000 deltakere i Tour de Tomtvatnet kan gjøre med mitt arrangement.

Hvorfor friidrett må arrangere to banestevner i tillegg til Steinfjellstafetten. Det må det også være lov og unders over.

For det er ikke flere folk i Nord-Trøndelag og Namdalen, enn at når alle absolutt skal arrangere på samme helg, da må nødvendigvis noen tape.

Det blir i alle fall få vinnere.

Vinneren heter derimot Saldilten, som valgte seg pinsehelga og ikke gikk etter strømmen.

17.–18. juni skjer det knapt noe i Namdalen. Det har arrangørene av Portfjelløpet skjønt. De har flyttet sitt arrangement til den lørdagen.

Jeg forstår godt om både de og arrangørene av Saldilten smiler godt. For den som hever blikket og ser litt utover sin egen andedam, den vinner til slutt.

Det er fortjent, det.

PS: Trodde du denne helga er unik? Neida. Bare sjekk 27. og 28. august. Da er det igjen klart for nordtrøndersk dugnad i arrangement.