Ukeslutt

Når husbygging blir husforvikling

Ukeslutt av NA-journalist Espen Fossland.
NAMDALSAVISA

Kjøkken, bad, soverom. MDF, gips, huntonit. Dusj, badekar – eller begge deler? Parkett, flis, laminat. Hva skal vi velge?

Det begynner å bli noen måneder siden vi bestemte oss for å kjøpe et splitter nytt hus. Bare tanken på at vi kunne innrede baderommet med badekar, var nok til at min kjære samboer lyste opp, nikket med hodet og begynte å se for seg et liv i «luksus».

Badekaret er bare noen av valgene som må tas når en bygger nytt hus – til tross for at huset allerede var ferdig ut- vendig da vi kjøpte det.

Hmmm, går det an å få fjernkontroll på klesvask, middags- laging og oppreing av seng?

For en som hamrer bokstaver på jobb, ikke spiker, kan noen av de faglige begrepene rundt husbygging være utfordrende nok.

– At det skulle være så mange valg å ta, var jeg ikke klar over, har badekar-entusiasten uttalt.

Jeg er for så vidt enig. For det handler om mer enn å velge farger på veggene når en bygger hus.

Lurer forresten på hvilken vegg jeg skal henge Bruce Lee-plakaten min?

Vi har allerede hatt flere hyggelige møter med entreprenørene, og har sakte, men sikkert kommet nærmere et endelig resultat.

Kjøkkenet var nok det første vi hadde klart. Større kjøkkenøy, mer benkeplass og bredere platetopp. Jo da, vi henger noenlunde med. Nå gjenstår bare benkeplata.

Sofaen er jo dritviktig. Her skal mesteparten av tida tilbringes – etter planen.

Baderommet sier sitt:

– Jeg flytter ikke inn i et nytt hus uten badekar!

Klar tale der, altså.

Når det kommer til det elektriske, har vi funnet ut at det koster penger. Uten tvil. En downlight her, en downlight der. Varmekabler i kjellerstue og dimmere i vanlig stue.

Blir det ikke elektrisk stemning når vi flytter inn, så vet ikke jeg. Det er uansett en spennende prosess – helt ny for oss begge. Selv om det er mye å ta stilling til, lærer vi mye – og får diskutert litt. Det er ikke alltid like enkelt å bli enige om en vegg skal være gul eller i en nøytral farge.

En kikk innom alskens interiørblogger – og du blir matt. Sånne HOME-bokstaver skal liksom være «in», men det er kun aktuelt om vi kjører på med bokstavene RBK.

Ja ja, så er det en del valg som må tas før vi i oktober kan flytte inn i vår nye heim. For det skal bli deilig.

Men først skal de siste valgene tas. Heldigvis har vi fått en frist å forholde oss til:

For to uker siden. God sommer!