En dag med laksen i sentrum

Lørdag er det Laksens dag i Folkehallen på Otterøya med både oppdrettslaks og villaks på menyen.

KOMMER Viggo Reinert har lang fartstid som kilenotfisker. Lørdag tar han turen til Folkehallen på Otterøya for å fortelle litt om kilenotfiskets historie.  Foto: Øivind Rånes

NAMDALSAVISA

OTTERØYA: Kilenotfiske-tradisjonen står sterkt helt vest i Namsos, og de siste åra har også oppdrett blitt ei næring som har vokst seg stor.

Lørdag ønsker velforeninga på Skomsvoll å se nærmere på historikken bak både kilenotfisket, villaksen og oppdrettslaksen.

– Vi starter med foredrag i storsalen der Viggo Reinert vil gi de besøkende et innblikk i statusen for kilenotfisket i dag, og litt om historien bak. Deretter skal Tomas Sandnes gi oss ei oppdatering på villaksen i Namdalen, før Robert Iversen skal informere om oppdrett av laks på et matfiskanlegg. Så vil Harriet Romstad ta for seg «Laksen – vårt nye husdyr», forteller Adina Svedberg i Otterøyingen vel. Alle foredragsholderne er å regne som spesialister på sine felt.

Parallelt med informasjonen i Folkehallen, blir det opplegg for barn og unge utendørs.

– Der stiller Kjersti Hanssen fra Statens naturoppsyn og Tone Løvold fra Kunnskapssenteret fra laks og vannmiljø for å lære de yngste å bli mer kjent med villaksen, sier Svedberg.

I løpet av dagen vil også foreninger og organisasjoner ha stand inne i salen samt at mellomtrinnets skoleprosjekt «Laks – fra rognkorn til fisk på fat» blir vist.

– Kaffe med noe attåt hører med, og selvsagt får du kjøpt villaks – i tillegg til pølse og brød, sier Svedberg.

– Natursti, leker, loddsalg, tipp vekta på laksen – der premien er laksen – er andre aktiviteter utover dagen. Til slutt vil vi trekke ut premiene. Vi håper mange møter opp til en hyggelig dag på Skomsvoll, legger Svedberg til.