Kristoffer Sagmo Aalberg har fått hovedrollen i spelet «Den siste viking»

En harrasbygg med stødig sjøfot

Kristoffer Sagmo Aalberg fra Harran ser fram til å samarbeide med Nils Gaup i storsatsinga «Den siste viking».

SPEKTAKULÆRE SCENER: Scenene i «Den siste viking» utspilles på vann i Prestelva – med Trondheimsfjorden som idyllisk bakteppe. Spelet foregår på kveldstid, og effekter og lyssetting sørger for en helt spesiell ramme på forestillinga. FOTO: PETTER BUENG  Foto: Petter Bueng

Jeg regner med de ønsker seg en staut, vikingaktig kar. Derfor har jeg begynt å la skjegget gro.

KRISTOFFER S. AALBERG
NAMDALSAVISA

STADSBYGD: Med et budsjett på over fem millioner kroner, kjente skuespillere og storslåtte slagscener – på vannet – omtales «Den siste viking» som et must for alle teaterinteresserte trøndere.

Utespelet, som foregår ved Museet Kystens Arv i Stadsbygd (Rissa kommune), har i år hentet inn kjente navn som Helge Jordal og Stig Henrik Hoff på rollelista.

Men da regissør Nils Gaup skulle finne hovedrollen, måtte han ringe en harrasbygg.

– Det blir spennende å jobbe med Nils Gaup – en meget dyktig fagmann. Jeg er glad for å være en del av teamet, sier Kristoffer Sagmo Aalberg.

Lar skjegget gro

«Den siste viking» er basert på Johan Bojers roman med samme navn. Historia tar for seg lofotfisket, med slaget i Trollfjorden i 1890 som et dramatisk høydepunkt.

Sagmo Aalberg spiller rollen som Krestaver Myran, en av de siste fiskerne av den «gode, gamle sorten».

– Han satser gård og grunn og kjøper seg en lofotbåt, noe resten av «gjengen» er noe skeptisk til, forteller han.


Urpremiere på teaterstykket «Albert og Anna»

Premiereklar harrasbygg i godt selskap

Skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg fra Harran gleder seg til tirsdagens urpremiere av Frode Gryttens «Albert & Anna».

 

I manuset blir Krestaver omtalt som «den vakreste karen i bygda». Om det var derfor Kristoffer fikk rollen, vil han ikke spekulere for mye i.

– Det får Nils Gaup stå til ansvar for. Men jeg regner med de ønsker seg en staut, vikingaktig kar. Derfor har jeg begynt å la skjegget gro. Det blir nok en varm sommer, ler skuespilleren – som er ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen.

VIKING TIL SJØS Kristoffer Sagmo Aalberg spiller hovedrollen som Krestaver Myran i «Den siste viking». Vikingskjegget er han allerede godt i gang med å gro.  Foto: Karl Erik Brøndbo

Spelet spilles på kveldstid og utspiller seg langs elvebredden i Prestelva – med Trondheimsfjorden som idyllisk bakteppe. At scenene foregår i båt på vannet kan høres ut som en utfordring – spesielt for en harrasbygg oppvokst på «innlandet».

– Det kan du tro. Men jeg har rodd båt i Namsen siden jeg var liten gutt. Og så har vi hytte ved sjøen i Gutvik – så litt «sjøfot» har jeg. Men jeg har ikke seglet så mye da, sier 37-åringen.

Våre forfedre

«Den siste viking» har premiere 17. august og settes opp ti ganger fram til 27. august. Allerede har 3.000 sikret seg billetter, mens det totale målet er 10.000 publikummere.

– Vi har tro på at det skal gå. Tidligere år har vi solgt rundt 9.000 billetter. Det er fire år siden spelet sist ble satt opp. Vi har tatt mange nye grep og jeg tror folk er klar for en ny spelrunde, sier Tom Modell Alte.


Aalberg får skryt som utro hotellgjest

Skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg fra Harran må venne seg til gjester på hotellrommet i tida som kommer.

 

Alte er namsosing og ass. daglig leder samt markedsansvarlig for «Den siste viking». Han forteller om stort engasjement rundt spelet i bygda, som foran og bak «kulissene» aktiviserer mellom 80 og 100 aktører, profesjonelle og amatører.

– Det er et stort prosjekt og målet er å bli blant landets tre største utespel. Etter det vi vet er spelet det eneste i verden der du kan se «ekte» båtforlis på vann. 13-14 autentiske båter er med i slagscenene, sier han.

AUTENTISKE BÅTER Handlinga i «Den siste viking» foregår i båter på vannet i Prestelva.  Foto: Bernt Brevik

Både Sagmo Aalberg og Alte håper at namdalingene tar turen til Stadsbygd i sommer.

– De fleste, og spesielt namdalingene, har et forhold til kystkultur. Det handler om forfedrene våre. Vi har hatt bra besøk fra namdalinger før, og de kommer ofte tilbake, sier Alte – som lover full valuta for reisebilletten.

– Uten å røpe for mye kan jeg si at publikum kan vente seg spektakulære scener de sent vil glemme.