D.D.E. møtt av sjømenn og shantykor da de ankom Bergen

– Dette er den mest «toillate» turen vi har lagt ut på

Det startet som en spinnvill idé. Nå er den i ferd med å bli virkelig. Vi ble med da D.D.E.- flyet tok av og satte kurs for Bergen, Murmansk og Mo.

Shanty for D.D.E. Shantykoret Cape Horn imponerte D.D.E.-gjengen ved ankomst Sotra. Bjarne Brøndbo og de andre i bandet svarte med å gi veteranene i koret noen låter i retur. Det ble på alle måter en flott opptakt til resten av det elleville stuntet D.D.E.-gutta skal gjennom i helga.  Foto: Mats Ivar Sandmo

NAMDALSAVISA

NAMSOS/BERGEN: – Bjarne ringte og sa han ble ei lita halvtime forsinka.

Manager og bror Eskil Brøndbo virker ikke spesielt overrasket – og heller ikke bekymret.

– Vi har lagt inn litt slingringsmonn i opplegget, bekrefter reiseleder Eivind Berre.

Gave til seg selv

Bandmedlemmene er i ferd med å gi seg selv den perfekte 25-årsgaven.

– Dette er helt klart et minusprosjekt, isolert sett. Men vi tenker lenger enn som så. Stuntet med å spille i Bergen, Murmansk og Mo på tre dager gir oss masse god pr. og er viktig for merkevaren D.D.E., forteller Eskil Brøndbo.

Når storebror kommer inn i småflyet som sistemann, og pilotene setter motorene på Beechraft B-200-maskina i gang, er det ingen veg tilbake:

– Dette er den mest «toillate» turen vi har lagt ut på, slår Bjarne fast med et smil om munnen.


D.D.E. måtte vente i det lengste på de rette papirene

Etter en lang og tungrodd prosess med den russiske papirmølla er D.D.E. klare for sommerens store begivenhet.

 

Han falt pladask for ideen om det elleville stuntet og gleder seg åpenbart til de tre dagene på farta.

– Det e dritøft, vettu, sier han stolt da Jørn Hoel slår på tråden og Bjarne entusiastisk forklarer artistkollegaen om hva som er i ferd med å skje.

I 24.000 fots høyde står både twist og brus på menyen, mens enkelte i bandet benytter fly- tida til å jobbe.

– Det er en behagelig måte å reise på. Og helt nødvendig når vi skal spille i Bergen og Murmansk med mindre enn 24 timers mellomrom, sier Eskil når flyet er trygt nede på Flesland.

Etter en matbit på Kaffistova – ja, det er ikke tull – setter D.D.E.-gutta kursen for Sotra og møte med Bjarne Kraakenes.

– Ved en tilfeldighet kom vi i kontakt med Kraakenes, som har en fortid som sjømann i utenriksfart i etterkrigstida. Han har opplevd det Idar Lind beskriver så godt i «Vinsjan på kaia», som danner grunnlaget for vår jubileumstur, forklarer Berre.

FLYR HØYT D.D.E. tok torsdag fatt på ferden fra Namsos til Bergen, Murmansk og Mo. Fra venstre: lydmann Håvard Nordhøy, Arnt Egil Rånes, Eivind Berre, Frode Viken og Eskil Brøndbo.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Shantykoret leverte

At Kraakenes samtidig er en ihuga trekkspiller – en lidenskap han deler med Bjarne Brøndbo – og dirigent for Shantykoret Cape Horn, er bare en bonus.

Og når namsosbandet ankommer den hvite villaen, med fantastisk utsikt over innfarten til Bergen, venter 15 veteraner ikledd koruniform og sangerlue – klare til å gi D.D.E.-gutta en kickstart på besøket i Bergen.

– Har dåkk flere på lager? lurer Bjarne på når Shantykoret Cape Horn er ferdig med første låt.


Langtigjen-gutta og Asconaen har startet ferden mot Murmansk

– Vi har allerede begynt å stikke kjepper i hjulene på oss selv

To reduserte herremenn har startet ferden mot Murmansk i sin Opel Ascona fra 1975.

 

– Ikke som vi har tenkt; vi har jo så liten tid, svarer navnebror og dirigent Bjarne.

– Nei, vi har god tid, vi, sier D.D.E.-vokalisten og ler godt.

EGET FLY Forrige helg hadde D.D.E. fire oppdredener på samme dag. Da er fly og helikopter fint å benytte. Til Bergen, Murmansk og Mo reiser bandet i privatfly, som seg hør og bør popstjernene med 25 år i manesjen. Her er det Bjarne og Eskil Brøndbo som koser seg med twist og brus i 24.000 fots høyde på veg til Vestlandet.  Foto: Mats Ivar Sandmo

 

Dermed vartet bergenserne opp med enda ei låt, før D.D.E. som seg hør og bør ga noe tilbake.

– Vi har jo vår egen «Shanty for Sjømannskjerka», den har dere kanskje hørt? sier Bjarne og drar i gang allsangen.

Og før trekkspillet ble lagt bort og kaffe og vafler kom på bordet, spilte namsosbandet også «Vinsjan på kaia» til ære for det gjestfrie vertskapet.

– Men nå kan jeg ikke synge mer. Jeg kan ikke ødelegge stemmen før helgas konserter heller, sier Bjarne.

Og det kan være lurt å spare litt på konfekten. Torsdag kveld var 400 personer ventet til lille, intime Ole Bull scene i Bergen.

– Der har vi spilt mange ganger før, mens det ennå var utestedet Maxime i lokalene. Vi har mange gode minner herfra, sier Eivind Berre.

Flere opplevelser står i kø – blant annet i Murmansk fredag.

VISES GODT Det er ingen tvil om hvem sin trailer dette er. Utstyret til D.D.E. var på plas utafior Ole Bull scene i Bergen sentrum fredag ettermiddag. Fredag settes kursen nordover til Mo i Rana, hvor det er konsert lørdag kveld. I Murmansk fredag spiller D.D.E. på lånt utstyr.  Foto: Lars Kristian Mathisen