Fikk krav om eiendomsskatt på rønne det ikke har bodd folk i på 50 år

– Dette finner jeg meg rett og slett ikke i

1500 kroner i eiendomsskatt kan være sure penger å ut med for mange. Men når de 1.500 kronene skal betale eiendomsskatt på ei ubeboelig rønne, blir det reaksjoner.

FEIL PÅ MANGE MÅTER Svein Åsaunet tror at Bindal kommune vil innse at huset bak ham ikke er et bolighus. Men han er likevel kritisk til taksteringsjobben og at han må forskuttere eiendomsskatt for denne rønna til utpå høsten en gang.  Foto: Birger Aarmo

NAMDALSAVISA

BINDALSEIDET: – Man kan virkelig lure hvilke undersøkelser de har gjort på forhånd når de sender ut krav om eiendomsskatt på noe slik, sier Svein Åsaunet fra Bindalseidet.

Det tragikomiske i det hele er at i det hele er grunnlaget det er beregnet på.

– En ting er at det står i beregningene at huset er satt opp på begynnelsen av 1960-tallet. Det var på den tida de siste beboerne flyttet ut, sier Åsaunet.

Så langt han har klart å finne ut, ble huset satt opp rundt århundreskiftet.

– Historien bak at vi eier denne rønna som i dag delvis brukes som et slags lager, er at vi bor i nabohuset. Vi overtok eiendommen dette bygget står på for å utvide tomta i 2014. Da betalte vi 60.000 kroner for hele greia.

Nå er bare huset ifølge eiendomsskatteberegninga verdt 1,2 millioner.

– Skattegrunnlaget som de har beregnet kravet for er 680.000 kroner. Jeg tror vi vil slite med å få dette solgt for den prisen, sier han med en god porsjon galgenhumor.

Åsaunet reagerer også på at det er beregnet takst ut fra kjeller under deler av huset.

– Det må være for ekstremt kortvokste i så fall. Det er vel knapt 50 centimeter høyt under gulvet her, sier han og viser hullet i muren som leder inn til det som i beste fall er en krypkjeller.

EN TUNGVINT LAGERPLASS Siden de overtok eiendommen i 2014 har Svein Åsaunet og familien brukt det gamle huset til en tungvint lagerplass. Ingen har overnattet der på utrolig mange år.  Foto: Birger Aarmo

 

Har klaget

– Etter at takseringa var ferdig fikk vi tilsendt et dokument med beregningsgrunnlaget, og der var det en klagefrist. Jeg klaget innen fristen, og så går det et par uker uten at jeg hørte noe. Så kom regninga. Det er kanskje tillatt for Bindal kommune å gjøre noe slikt, men det er i beste fall veldig umusikalsk, sier Åsaunet.

Han var innom for å vise dem bilder av bygget, og fortalte om tilstanden. Det hjalp ikke.

Nekter å betale

– Jeg snakket med kommunen senest da kravet kom. Det eneste jeg fikk høre var at jeg måtte betale regninga ellers går den til inkasso. Men det har jeg ikke tenkt å gjøre. Kommunen har gjort en feil, og de vil at jeg skal forskuttere penger for at de skal få tid til å gjøre om på den feilen, sier han.

For han tror nok at feilen vil bli rettet opp.

– Alle med litt sunn fornuft ser at dette ikke er et bolighus. Det er ei rønne. Og det tror jeg også kommunen vil innse. Jeg vet ikke sist noen overnattet her, men jeg vet at forrige eier brukte det som feriehus i noen år etter at foreldrene flyttet ut. Men det er også veldig mange år siden. Etter det har det vært fritt forfall, sier Åsaunet.

Kan ikke kommentere saken før klagebehandlinga

- Systemet er slik at vi har ei klagenemd som skal gå igjennom alle klagesaker. Og mens nemda jobber, vil ikke, og kan ikke vi kommentere enkeltsaker, sier rådmann i Bindal Knut Toresen.

Denne nemda vil gjøre sine vurderinger til høsten en gang.

Desverre må nok Svein Åsaunet og alle andre som har klaget på takseringa, belage seg på å betale de regninga de har fått i posten.

- Ifølge paragraf 25 i eiendomsskatteloven, må man betale selv om det er sendt inn en klage. Viser det seg at klagen er berettiget, vil man få kompensasjon for de økonomiske utlegg man har hatt, sier rådmannen.

Dette gjelder alle. Både de som mener taksten er feil, og de som mener huset som er taksert ikke skulle være med i taksten i det hele tatt - slik som i Svein Åsaunet sitt tilfelle.

UENDRET Huset som Svein Åsaunet og familien fikk med på handelen da de kjøpte tilleggsareal til eiendommen sin i 2014, står stort sett uendret fra da det bodde folk her for 50 år siden.  Foto: Birger Aarmo