Lynsesongen begynner nå

Skader for 63 millioner kroner

I løpet av de tre sommermånedene forårsaker lynet flere skader enn i resten av året til sammen. Siden 2010 har lyn forårsaket skader for 63 millioner kroner i Nord-Trøndelag.

  Foto: Pixabay

NAMDALSAVISA

NAMSOS: På landsbasis har lynet gjort skader for 1,6 milliarder kroner siden 2010.

Elektrisk utstyr som PCer, kjøleskap og TV’er er mest utsatt for skader fra lyn.

Men det hender også at lynet forårsaker branner.

Siden 2010 har forsikringsselskapene betalt ut 63 millioner kroner i erstatning for skader etter lyn i Nord-Trøndelag. Det viser en sammenstilling Gjensidige har foretatt.
– 2014 var det verste lynåret vi har registrert. Da mottok forsikringsselskapene flere enn 18.000 skademeldinger landet over. De to siste årene har vært mer på det jevne, med 6000-7000 skademeldinger per år, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

En av fire lynskader i juli

Nær 60 prosent av skademeldingene kommer i løpet av sommermånedene juni, juli og august. Aller verst er juli, som alene står for en fjerdedel av skadene. Det er på den tida av året vi oftest har ustabile værforhold med fuktig luft og varm bakke.

Det er mest lyn og torden i innlandet, men det forekommer også langs kysten. Når det gjelder skader som følge av lyn er det Hordaland som troner på toppen, mens Finnmark slipper billigst unna.

Enkelt å forebygge

Det er ikke så mye vi kan gjøre for å hindre lyn, men enkle tiltak kan forhindre eller redusere skadene.

– Alle sikringsskap bør ha overspenningsvern, som ble påbudt i nye boliger fra 2010. Eiere av eldre boliger bør også installere overspenningsvern, hvis de ikke allerede har, sier Eklo.

I tillegg er det fornuftig å ha såkalt pluggvern til PC og andre utsatte apparater. Pluggvern monteres mellom stikkontakt og støpsel og fås kjøpt i de fleste butikker som selger skjøteledninger.

– Pluggvernet bør være FG-godkjent, det vil si at det er godkjent av Forsikringsselskapenes godkjenningsnemnd, sier Eklo.

– En annen enkel og velkjent måte å beskytte apparater på er selvfølgelig å trekke ut kontakten, sier Eklo.Fakta
  • • Hold deg innendørs når det lyner. Hus og bil er trygt.
  • • Hvis du er utendørs bør du unngå steder der hodet stikker opp i terrenget og blir høyeste punkt
  • • Ikke søk ly under trær
  • • Du kan telle deg frem til hvor langt unna tordenværet er. Lyden beveger seg omtrent 330 meter i sekundet. Hvis det tar tre sekunder fra du ser lynet til du hører tordenskrallet er lynet cirka 1 kilometer unna.