Sjekk Bengt Steinars gaupe-blinkskudd!

Mens Bengt Steinar Nordbakk og kompisen Arne Kvemo satt og drakk kaffe – kom ei ung gaupe på besøk.

PÅ KAFFEBESØK? Mens kompisene Bengt Steinar Nordbakk og Arne Kvemo satt og drakk kaffe i Kvemo – kom denne gaupa gående fra Gäddede.  Foto: Bengt Steinar Nordbakk

NAMDALSAVISA

LIERNE: – Arne ble plutselig veldig stille, og sa «ikke snu deg brått, nå kommer det ei gaupe gående», sier hobbyfotograf Bengt Steinar Nordbakk som var rask med å plukke fram mobilen – og rette den mot vinduet ut mot gårdsplassen mandag ettermiddag.

Og der, på tur inn mot huset, kom ei ung, uredd gaupe.

– Å se gaupe er ikke sjelden i seg selv, men at du får tid til å ta bilder av den, det er ikke ofte det skjer, sier Nordbakk – som passet på å trykke ivrig på utløserknappen når anledninga først bød seg.

FRA SVERIGE – Gaupa kom gående fra Gäddede, sier fotograf Nordbakk.  Foto: Bengt Steinar Nordbakk

 

Spiste seg mett

– Jeg tok vel over hundre bilder, sier Nordbakk.

Gaupa ble værende ved boligen på Kvemo i en halvtime, hvor den spiste seg god og mett på fiskeavfall ikke langt fra huset hvor de to libyggene oppholdt seg.

HALVTIME Den unge gaupa ble værende rundt husveggene en halvtime, før den stakk til skogs.  Foto: Bengt Steinar Nordbakk

 

– Gaupa virka veldig tam. Det var ikke mye fart på den i det hele tatt. Den hadde åpenbart vært der før, for den visste hvor det lå fiskeavfall. Etter at den hadde spist seg mett, dekket den over restene. Noe som tyder på at hun nok kommer tilbake igjen, sier Nordbakk.

– Muligheter for flere gode bilder med viltkamera?

– Ja, vi snakket nettopp om det, sier Nordbakk om den husvarme «Kvemo-katten».

– Imponerende bilder

– Det er uhyre sjelden at man rekker å ta så gode bilder av gaupe, sier NAs friluftsekspert Knut Høihjelle, når han får se bildene fra Kvemo.

FORLATT AV MORA? NAs friluftsekspert, Knut Høihjelle, tror den unge gaupa kan være forlatt av mora – og at den derfor tar dumdristige valg for å skaffe seg mat.  Foto: Bengt Steinar Nordbakk

 

– Det er ikke uvanlig at det går unge gauper rundt omkring husveggene her i Namdalen, men det skjer som oftest om natta eller i den mørke årstid, sier Høihjelle som tror at gaupa kan være forlatt av mora.

– Ut ifra bildene ser det ut som er ei ung gaupe, kanskje vel ett år gammel. Når mora nå skal ha et nytt kull, så forlater mora sitt forrige kull. Og da kan det ofte bli vanskelig å finne mat for dem – og dermed gjøre litt dumdristige valg for å skaffe seg mat og eksponere seg – som her.