Kun Bindal får momsfritak for strøm i ny storkommune, Vikna-ordfører reagerer:

– Rotete og dårlig håndverk

Finansminister Siv Jensen lover at bindalingene får beholde momsfritak på strøm når de blir trøndere. Det skaper misnøye i Vikna.

URIMELIG Vikna-ordfører Amund Hellesø synes det er fryktelig urimelig at de ikke får de samme godene som Bindal i en ny storkommune.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Bindal har i dag fordel av momsfritak på strøm, noe de kan risikere å miste når de slås sammen med Vikna, Nærøy og Leka.

Men nå kommer finansminister Siv Jensen bindalingene i møte og forsikrer at de vil få beholde skattefordelene i en ny storkommune, melder NRK Trøndelag.

– Regjeringen har lagt til grunn at kommunejusteringen ikke skal få noen konsekvenser for omfanget av dagens merverdiavgiftsfritak for salg av strøm, skriver Jensen i en epost til NRK.

FRITAK FOR BINDAL Finansminister bekrefter at Bindal får beholde momsfritaket for strøm når de slås sammen, men Vikna, Nærøy og Leka får ikke samme fordel.  Foto: Terje Pedersen

 

Men Jensen påpeker også at det ikke vil være aktuelt med en utvidelse av dagens fritak. Det vil si at Vikna, Nærøy og Leka kan se langt etter denne skattefordelen.

Hellesø reagerer

Det synes Vikna-ordfører Amund Hellesø er fryktelig urimelig.

– Hva er da vitsen med å sammenslå. Her skal man tvinge sammen fire kommuner og så ha forskjellige vilkår i deler av den nye kommunen. Det virker rotete og dårlig håndverk av politikerne i Høyre, Frp og Venstre, sier Hellesø til NRK.

Vikna-ordføreren mener også bindalingene blir lurt med disse lovnadene.

– Det vil bli for mange praktiske utfordringer ved å håndheve dette på sikt, og jeg tror det bare er et tidsspørsmål før godene blir fjernet for godt uansett.

Helstad ikke begeistret

Heller ikke Bindals-ordfører Britt Helstad er spesielt glad for meldingen fra finansministeren. Hun tok opp problemstillingen med kommunalminister Jan Tore Sanner de de møttes 14. juni.

– Budskapet mitt var at bindalingene ønsker at dette blir likt for hele den nye kommunen. Vi er glade for at vi får beholde fordeler, men det er veldig lett å ta det bort også når én del av kommunen har goder som resten ikke har. At bindalingene alene skal sitte med spesielle goder i en ny kommune er ikke et godt utgangspunkt for samarbeidet innad i den nye kommunen, forteller hun til NRK.

Bindal har i dag også et Nord-Norge-tilskudd til landbruket, et gode som de også skal få beholde.

Ordfører Helstad påpeker at det bare skulle mangle at de fikk beholde særordningene, men at det også bør omfatte de kommunene Bindal slås sammen med.