Tid for å logge litt ut – #ferienstårfordøra

Ukeslutt

Øivind Rånes  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Logg deg av, sett i dvalemodus og slå av. Det er ikke jeg som har funnet på denne uhyrlige kraftsalven, men et ikke helt ukjent «fruktfirma» i databransjen. På deres hjelpesider på nett finnes faktisk oppskrifta på hvordan du skal logge deg av. Helt av. Som i ingen #snapinstafacebookferieoppdateringerfrahelvete.

Ferie betyr flere fridager etter hverandre. Fram til slutten av 1800-tallet var det et ukjent begrep her i landet. Nå er vi blant dem i verden som har mest ferie. 36 feriedager og lønnede høytidsdager. I Finland har de 44, men folk flest har ikke ferie. I Kina er det ikke påkrevd, som det så fint heter. Og folk flest bor i Kina eller India. Og da lurer jeg litt på hvorfor man drasser med seg flere meter kabler og elektronikk for en halv årslønn – fra Kina – ut i skogen eller på stranda hvis man skal slappe av med ungene, svigermor og partysvensker.

– Ferien ble helt ødelagt. Nettet var nede i flere timer og jeg fikk ikke posta en selfie fra #sehvorsprekjegerfjelltoppen med #sureungeribakgrunnendalen.

Skal jeg være helt ærlig, selv om det medfører fare for å bli oppfattet som reaksjonært og bakstreversk å mene at å bruke størstedelen av ferien med nesen 20 centimeter fra en «krystallklar høyoppløselig» er nokså tåpelig, hvis du sier du skal ha ferie.

Til dere under 50 – den første hjemmedatamaskinen vi fikk var en Video Genie med 16K ram og kassettspiller for lagring. Året var 1981 og broderen på 11 år var en racer på å programmere i basic. Aldri hørt om den – google er din venn.

Men det var det med ærlighet. Jeg gir faktisk fullstendig f ... i hvor du er, hva du gjør og hvor mange drinker du har tatt, hvor festlig det er i #oppdateringfraferieparadiset, men innbruddstyvene synes sikkert det er kjekt å vite hvor du er når du sender live fra en fornøyelsespark i Europa eller en campingplass i Skåne. Nok om det.

«XXX-maskinen er slått helt av når skjermen er svart, alle lysene er slokket og du ikke kan høre lyd fra vifter, disker eller stasjoner», står det på hjelpesida til fruktkompaniet. Det funker sikkert på telefoner og brett også.

Om to uker trykker jeg CTRL – ALT – DEL. Prøv det. Nyt det. God sommer!

PS. Kommentarer blir ikke besvart mellom 9. juli og 10. august. Jeg har ferie.