Ut med sommerkroppen, inn med helårskroppen

  Foto: instagram

Stine Elnan Jacobsen 

NAMDALSAVISA

Det er sommer – så godt som, i alle fall. Det er tid for å senke skuldrene, nyte et noe varmere vær og gjøre hyggelige ting med folk man er glad i. Intet nytt under solen, tenker jeg likevel for meg selv hver gang jeg er på butikken og blir nedglanet av smilende, veltrente jenter på forsiden av utallige magasiner. «Slik kommer du deg i form til sommeren!», «Fem sunne matretter for sesongen», «Øvelsene du gjør hjemme», «Bli klar for stranda på 1-2-3». Jeg blir ikke lenger overrasket, ikke lenger sjokkert. Frustrasjonen derimot, den blir jeg ikke kvitt. Ei heller bekymringen – aller mest overfor barn og unge som vokser opp i et samfunn hvor vårt ytre er viet et altfor stort fokus.

Lege Kari Løvendahl Mogstad har nylig utgitt boka «Kroppsklemma», hvor hun skildrer hvordan det er å vokse opp i dagens samfunn preget av skjønnhetstyranni, prestasjons- og perfeksjonsjag. Boka sikter blant annet etter å øke bevisstheten vår, og å gi råd om hvordan foreldre og andre kan være gode rollemodeller og hjelpe barn og unge til å stå imot dagens store press, ledet an av mote-, media- og reklamebransjen.

Mogstad mener at det overdrevne utseendefokuset på ulike måter reduserer livsutfoldelsen, og at kroppen har blitt en handelsvare og et middel som medfører store økonomiske gevinster og makt til de som sitter i den andre enden. Hvor kommer dette presset fra, og hvordan kan man håndtere det på en måte som snur den skremmende utviklingen?

Selv om det nok alltid har vært tøft å være ungdom, er nok intensiteten i dag verre enn noensinne. Min generasjon hadde ikke mobiltelefon før vi gikk på ungdomsskolen, og Facebook og Instagram kom ikke inn i bildet før en god stund senere. Vi vokste ikke opp til hashtag sommerkroppen, vi slapp å tenke på hvordan vi skulle ta gode selfies, og hvordan vi måtte trene for at kroppen skulle se sånn og sånn ut. Så vidt jeg husker var det da mer enn nok å håndtere som det var. Å sette seg inn i dagens oppvekstkultur derimot – det er ikke bare bare.

Forrige uke var jeg på «Body Worlds Vital»-utstillingen på NTNU Vitenskapsmuseet. Utstillingen (som jeg for øvrig anbefaler alle å besøke) viser ekte menneskekropper, og et hundretall organer, og man får et unikt innblikk i hvor utrolig verdifull og sårbar kroppen vår er. Tanken på sommerkroppsidealet der inne gjorde meg kvalm. Hvem vil frivillig tukle med noe så kostbart, bare for å skulle se ut på en bestemt måte?

En kan spørre seg når det ytre ble så viktig, og det indre plutselig kom i andre rekke. Som Mogstad skriver, er kanskje bevisstgjøring og kunnskap to av de viktigste faktorene som kan være med på å snu den skremmende utviklingen.

Kroppen skal bære oss gjennom livet, gjennom både gode og vonde perioder. Enkelte livsvalg tar vi selv, andre råder vi ikke over. Mange opplever å måtte gå gjennom tøffe sykdomsperioder, og vil være avhengig av en kropp som kjemper for å fungere. Denne prestasjonen, folkens – den er å være stolt av. Å kunne sprade rundt på stranda og være stolt av kroppen sin til tross for synlige arr og merker – det må være et mål.

Kanskje er dette et tankekors i et samfunn preget av usunne og urealistiske skjønnhets-ideal. Det er ingen fasit på hvordan en kropp skal se ut, og ingen kropp har det samme utgangspunktet. En sunn kropp har riktignok behov for både fysisk aktivitet og et variert kosthold for å være nettopp det – sunn. Men alt med måte. Kroppen din har mye bedre av en stabil sunn livsstil året igjennom, mye heller enn tvangsmessig trening og kosthold for å nå et ytre bestemt sommerkroppsideal. Mer synlige muskler eller et par kilo fra eller til, spiller absolutt ingen rolle i et større perspektiv. For mange en selvfølgelighet, for andre et faktum som stadig behøver å gjentas.

Selv om vi i dag blir utsatt for et kroppspress fra mange kanter, er det viktig å framheve at dette presset til en viss grad unngås. Jeg har bevisst valgt ikke å følge Instagram-kontoer og blogger som daglig pøser ut bilder av treningsøvelser, kropp, svulmende muskler og kalorifattige og «supersunne» matoppskrifter. Jeg har ikke behov for å bli utsatt for det indirekte presset som gir en murrende følelse av dårlig samvittighet. Selv om folk kan publisere hva de vil, og må respekteres for dette, må likevel hver enkelt ta et valg om hva man selv ønsker å oppsøke.

I det siste har jeg sett flere varianter av den desidert perfekte oppskriften på sommerkroppen. Alt du trenger er 1) å ha en kropp, 2) finne en strand eller et svaberg og 3) nyte sommeren. Kanskje skal vi prøve å snu fokuset til heller å handle om stolthet og takknemlighet for at vi faktisk har en kropp, og at vi er i stand til å nyte sommeren – og hele resten av året for den saks skyld.

Ut med sommerkroppen, og inn med helårskroppen!