Ble planlagt asfaltert – nå tilbringer flere hundre sommeren på øya

Under krigen ble det planlagt at all bebyggelse skulle jevnes med jorda, og at det skulle bygges flyplass på Gjerdinga.
NAMDALSAVISA

GJERDINGA: I dag nyter nesten 300 personer sommeren her i fritidsboliger.

Fredag kveld hadde Færingen Live kveldssending med St.Hans-fering på øya Gjerdinga i Nærøy.

Det er usikkert hvor mange fastboende det er på Gjerdinga. Noen sa 13, mens de mest positive sa 18, under kveldssendinga med programleder og færing-seiler Birger Aarmo.

Bosatt fra 1600-tallet

På 1600-tallet begynte gårdsdrifta på Gjerdinga.

– På 1600-tallet var det bare en eller to gårder her. Og det ble ikke født en eneste unge her gjennom hele 1600-tallet. Men befolkningstallet begynte å stige på 1700-tallet, fortalte Trond Aglen, som var sendingas første gjest sammen med Sturla Paulsen og Willy Rosenvinge.

GJERDINGA-VENNER Trond Aglen og Willy Rosenvinge fortalte om Gjerdinas historie i Færingen Live sin kveldssending med Birger Aarmo som programleder.   Foto: Bastian Øien Alstad

 

Planla flyplass på øya

I løpet av 1700 -og 1800-tallet steg befolkningstallet til over 100 personer. Og folket på Gjerdinga livnærte seg av gårdsdrift og fiske. Til midten av 1900-tallet var det fortsatt en del fastboende på øya – og under krigen hadde tyskerne planer for øya som ligger svært sentralt plassert med tanke på skipstrafikken som går både på utsida og innsida av øya.

– Tyskerne inntok øya med en 15-20 mann som bodde her. Det var også planer om å bygge flyplass her på Gjerdinga, og jevne all bebyggelse med jorda. Da hadde nok hele øya blitt asfaltert, fortalte Aglen under Færingen Live sin direktesending.

Eget øylag

Men krigen tok slutt, og øya ble ikke asfaltert. I dag tilbringer flere hundre personer sommeren på øya like nord for Rørvik. De har også eget øylag.

– Øylaget er en interesseorganisasjon for alle på øya. Både fastboende og de som har fritidshus her. Vi har flere arrangementer gjennom sommeren, sier Tove Paulsen.