Helsehagen på Bangsund rundet 15 år

Et stort tomt gårdsrom og 10.000 kroner. Det var utgangspunktet da Ester Berger for 15 år siden ville skape en helsehage.

HELSEHAGEN: Ester Berger og Terje Otto Haukø i «Esterhagen» på Bangsund bo- og velferdssenter. Som en liten detalj kan nevnes at jordbærplantene er satt i opphøyde bed slik at rullestolbrukere kan plukke selv.  Foto: Øivind Rånes

Min største glede er å glede andre.

Ester Berger (87), ildsjel.

SOMMERFEST: Den årlige sommerfesten på Bangsund bo– og velferdssenter i år samlet over 40 beboere og gjester.  Foto: Øivind Rånes

PROSJEKT: Her et bilde fra ganske tidlig i prosessen med å anlegge en helsehage på Bangsund.FOTO: PRIVAT  Foto: Privat

SAMLINGSSTED: Helsehagen har vært et populært samlingssted i mange år. Som på dette bildet fra 2010: Foto: Privat  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

BANGSUND: – Vi hadde ikke penger og ikke veldig mange ideer, hvis ikke Ester hadde dukket opp hadde det kanskje fortsatt vært en plen og lite annet, sier Terje Otto Haukø, tidligere styrer ved bo- og velferdssenteret.

Da den nye fløya på det som nå heter Bangsund bo- og velferdssenter sto ferdig i 2002, var det ikke satt av penger til å forskjønne uteområdene.

– Jeg mener vi hadde 10.000 kroner, sier han.

– Det stemmer sikkert, nikker Ester Berger (87).

BESØK: Både hagelag og andre interesserte har besøkt Bangsund for å studere helsehagen. Foto: Privat  Foto: Privat

Sommerfest

Den samme Ester, som fant opp 100-meterskogen på Spillum, startet ungdomsklubb på Bangsund, dyrket poteter med skolebarna og dro med folk på Fysak. I 2013 fikk Ester Berger Kongens fortjenstmedalje for livslang innsats for unge og eldre.

Nylig var det sommerfest for de omkring 30 beboerne på bo- og servicesentret, og samtidig en markering av at helsehagen – eller «Esterhagen» som det står på skiltet – er 15 år.

For går du på baksida av bygget, skjult fra fylkesvegen av en hekk, finner du en oase med planter, plen, paviljong og stier.

Helt siden de første spadestikkene i 2002 er det ført oversikt over timer brukt og planter satt i jorda.

Sommeren 2003 ble det satt ut 565 planter og busker. Blant annet 54 Hurdalsroser. Alt står å lese i årsmeldingene fra hagen med dato, timer og hva som er utført.

2007: 30. januar stiene åpne. Mating av småfugler hele vinteren.

Det har blitt lagt ned flere hundre timer hagearbeid hvert år.

– Hagearbeid er jo egentlig ikke arbeid – det er medisin, ler Ester.

ESTERHAGEN: I 2005 fikk Ester Berger diplom fra Hageselskapet for arbeidet med helsehagen og andre prosjekter. Foto: Privat  Foto: Privat

 

Ledig jobb til den som vil

– Jeg er litt spent på hva som skjer med hagen framover, sier Ester, som håper noen kan ta over blomsterstafettpinnen.

2009: 10. juli – de første jordbærene (polka).

– Jeg blir snart 88 og må innrømme at jeg ikke har like mye energi som før, og derfor håper jeg noen frivillige kan ta på seg litt ansvar med å holde hagen ved like. Du vet det betyr så mye for beboerne å ha en grønn oase, sier hun.

Men Ester har også tatt initiativ til andre ting hun håper kan utvikles videre

– Frivilligstua på Bangsund, sier Ester.

– Hva er det?

– Et treffsted, ei stue vi har innredet i andre etasje her på heimen som også er en åpen dør mot lokalsamfunnet, hvor beboere og andre kan møtes til ulike aktiviteter, sier Ester.

Som allerede har laget ei lang liste med forslag til hva den kan brukes til.

– Møtevirksomhet, håndarbeid, høytlesing, temakvelder, baking, kunst, vennetreff, bursdagsfeiringer ... Ester bobler nesten over i ren iver etter å overbevise alle om hvor fantastisk smart det er å drive med noe som gagner kropp og sjel.

– Mitt ønske for framtida er at det kommer frivillige etter meg som kan lage glede og trivsel ute og inne til glede for alle generasjoner. Og husk; unge og gamle trives i lag, sier Ester.

– Hvorfor har du holdt på med dette i alle år?

– Fordi min største glede er å glede andre, smiler Ester Berger.

FLORA: Helsehagen er en eksplosjon i farger og former når sommeren kommer for fullt. Foto: Privat  Foto: Privat