Foreldre pågrepet og siktet

Treåring utsatt for vold - ligger i koma

Mor og stefar er pågrepet og siktet etter at et tre år gammelt barn ble innbrakt til lege med livstruende skader.

LEDER ETTERFORSKNINGEN Etterforskningen ledes av lensmann og driftsenhetsleder Svenn Ingar Viken (bildet) sammen med politiadvokat Amund Sand. Kripos er også koblet inn i etterforskningen.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Politiet i Trøndelag mottok natt til mandag 26. juni, klokken 03.02, melding om at et barn fra Namdalen var bragt til lege med alvorlige skader.

Det var barnevernet som kontaktet politiet etter at legen som tok imot barnet slo alarm. Legen hadde mistanke om at barnet var blitt utsatt for vold, opplyser politiet.

Ligger i koma

Barnet ble sendt til St. Olavs hospital med kritiske, livstruende skader, og ligger i koma. Mor og stefar er nå pågrepet og siktet etter straffelovens § 282, for å ha utøvd vold mot barnet. De er av utenlandsk opprinnelse, og kommer opprinnelig fra Øst-Afrika.

Barnets mor er i 20-årene og har hatt midlertidig opphold i Norge i tre år og hun har vært bosatt i kommunen siden 2015. Stefaren er somalisk statsborger med opphold i Italia.

De siktede sitter i varetekt og har fått oppnevnt advokater. Stefarens advokat er Anders Kjøren og morens advokat er Torfinn Svanem.

Lensmann og driftsenhetsleder Svenn Ingar Viken og politiadvokat Amund Sand leder etterforskningen.

Det er Torfinn Svanem hos Advokatgården i Trondheim som er oppnevnt som forsvarer for den siktede mammaen. Han opplyser til NA at moren til barnet nekter straffskyld for å øvd vold mot barnet sitt, og at hun stiller seg uforstående til anklagene.

- Det er hennes datter på tre år som er skadet. Etter det jeg har fått opplyst gjelder det en alvorlig hodeskade. Mer enn det vet jeg ikke foreløpig,  sier Torfinn Svanem til NA.

- Har hun sagt noe om hvordan datteren skal ha kommet til skade?

- Hun har forklart seg til politiet om en tidligere ulykke der datteren har kommet til skade, sier forsvareren.

Det skal etter det NA kjenner til dreie seg om fall fra seng og balkong.

Moren ble avhørt av politiet mandag, og fikk et illebefinnende slik at hun måtte under tilsyn av lege.

- Så vidt meg bekjent har hun kommet seg nå, og sitter i varetekt ved fengselet i Trondheim, sier Svanem.

Forsvareren sier til NA at det i løpet av tirsdagen, etter avhøret av barnets stefar, vil bli tatt standpunkt til om de foresatte skal framstilles for varetekt eller ikke.

- De må framstilles for fengsling i løpet av onsdag. Eller så må de løslates, sier Svanem.

Advokat Anders Kjøren har så langt ikke besvart NAs henvendelser om saken, men til Dagbladet sier advokat Kjøren at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen og til anklagene om voldsbruk.

- Min klient ringte AMK da han mente barnet trengte helsehjelp, sier Kjøren og viser til at stefaren fikk tilkalt ambulanse til boligen der familien bor natt til mandag.

Det er bosatt fire barn på familiens adresse, deriblandt det skadde barnet. De tre andre barna vil bli forsøkt avhørt. De tas nå hånd om av kommunalt kriseteam.

Kripos koblet inn

Det er allerede gjennomført avhør av de siktede og flere er planlagt. Stefaren sitter ifølge Kjøren i avhør med politiet også i dag, tirsdag.

Kripos er koblet inn og bistår i etterforskningen og det er opprettet en dedikert etterforskningsgruppe.

Politiet håndterer saken i samarbeid med barne- og familieteamet i politiet.

Det er bebudet en pressekonferanse på politistasjonen i Namsos kl. 17 der det vil bli gitt flere opplysninger i saken.

NA har vært i kontakt med kommunkasjonsrådgiver Hege Marie Vikaunet i Trøndelag politidistrikt. Hun ønsker ikke å kommentere hverken barnets alder eller hvor i Namdalen familien er bosatt.

Barnets stefar vil bli framstilt for varetektsfengsling onsdag, mens barnets mor vil bli framstilt for varetektsfengsling torsdag.

Politiet ønsker ikke å si noe om hvilken kommune i Namdalen familien bor, av hensyn til identifisering av familien.


Saken oppdateres