Færingen Live på innsida av restauranten på Buøya

Gård med sjel

Birger Aarmo og Ole Anders Johnsen Fougner ble tirsdag kveld tatt imot som alle andre på Buøy gård – med gårdens historie over et glass sjampanje.
NAMDALSAVISA

BUØYA: – Det var ei dame som kom hit i en fin Merchedes og sa: Her hadde det vært fint med et glass sjampanje. Siden det har vi tatt imot alle gjester slik, sier kokk Thomas Valø.

Og gjester har de nok av på den desentraliserte gourmetgården i Nærøy som tidligere har blitt kåret til Norges 35. beste resutarant av White guide.

Ventelista har lenge vært lang, men det er først nå at Thomas Valø og Fredrikke Sverdrup har det som trengs for å drive en gourmetrestaurant.

– Det var en ball som begynte å rulle. Den ble så stor at vi nesten ikke klarte å holde den. Nå har vi det som trengs for å drive en sånn type restaurant, og vi må snart begynne å ansette folk, sier Valø.

Sverdrup i generasjoner

Fredrikke er sjette generasjon Sverdrup på gården. Peter Jakob Sverdrup kom fra Lauga til handelsstedet på Buøya tidlig på 1800-tallet der han giftet seg med dattera til mannen som eide stedet. Her bygget Peter Jakob Buøy gård, og drev stort utover 1800-tallet.

– Det er artig å kunne satse her på Buøya, siden det har vært så mye aktivitet her tidligere, sier Frederikke Sverdrup og ser på bilder av sine forfedre som henger på veggen i konjakkstua på Buøy Gård.

Skifter navn

Peter Jakob var onkelbarn av grunnlovsfar Georg Sverdrup og søskenbarn av statsminister Johan Sverdrup. Og selv om stedet er kjent som Buøya gård, skal nå selve restauranten døpes om til Jakob.

– Vi vil jo nå ut internasjonalt, og da er det greit å unngå ø og å. Men selve gården skal selvfølgelig fortsatt hete Buøy, sier Valø som også avler fram kjøttet selv. Både storfekjøttet og fårekjøttet som blir servert i restauranten, kommer fra samme gård.

– Potensialet til Buøy gård er enormt. Dette er bare starten, sier Valø.

Samme kveld seilte færingen videre sørover Namdalskysten. Onsdag kveld gikk de i havn på Brakstad.