Stian og Simen trener i lag når de er heime i Namsos

– Vi har nok mye av den samme mentaliteten

Simen Nysæter og Stian Saugestad benyttet sjansen til ei god treningsøkt sammen. Men når to av Norges «up and coming» i sin idrett møtes for å trene, er det ikke bare for moro skyld.

TRENTE SAMMEN Stian Saugestad (til venstre) og Simen Nysæter er kompiser og regnes som to av Norges største framtidshåp i sine idretter. De mener de begge har en del å lære av hverandre i treningsarbeidet. FOTO: INGVILD KIRKEDAM  Foto: Ingvild Kirkedam

Jeg har vært nysgjerrig på hvordan jeg kan bruke noen av Simens øvelser.

Stian Saugestad
NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Det er selvfølgelig artig å kunne ta ei treningsøkt sammen. Det er ikke så ofte vi har tid til det. Samtidig har jeg vært nysgjerrig på noen øvelser Simen driver, og hvordan jeg kan bruke dem i min trenings-hverdag, sier Stian Saugestad.


Neste kamp i Las Vegas?

Her går Simen Nysæter inn til sin proffdebut foran 8.000 tilskuere. Hans neste kamp kan bli i Las Vegas.

 

Boksesekk

En av Norges aller fremste alpinister er på full fart mot verdenstoppen. Han ble norsk mester i vinter, og når han 1. august kommer til Folgefonna på samling, er det som et fullverdig medlem av verdenscuplaget.

Før han kommer på samling, vil han ha kjørt økter med «boksetrening». Som han lærte av Simen fredag kveld.

– Å kjøre intervalløkter der man bokser på en sekk, er ei veldig god øvelse. I sommer har jeg vektlagt å styrke utholdenheten og samtidig bli sterkere. Å kjøre økter på en boksesekk er en god kombinasjon, sier Saugestad.

– Mye av styrketreninga en bokser og en alpinist driver er ikke så ulik. For vi har behov for å ha veldig god kjærenmuskulatur. Vi må både være sterk og stabil. Så mage- og ryggtrening må vi ha mye av både jeg og Simen, og det er moro å trene sammen og lære av hverandre, sier han.


Jansrud med klar tale etter nytt superløp av Saugestad i NM

– Stian fortjener plass på verdenscuplaget

Kjetil Jansrud er ikke i tvil etter nok et superløp av Stian Saugestad i NM. Han vil ha namsosingen som fast innslag på verdenscuplaget i alpint neste sesong.


SLÅR TIL Stian Sugestad (til venstre) og Simen Nysæter trente med bokseskk da de tok ei treningsøkt sammen på Care fredag kveld. Stian ønsker å bruke slik trening i programmet sitt i høst.  Foto: Ingvild Kirkedam

 

Mange likheter

Simen nikker samtykkende. For han ser mange likhetstrekk mellom egenskapene en bokser og en alpinist må besitte for å hevde seg.

– Du må ha god balanse og ha styrke til «å stå imot». Enten du skal svinge deg fra port til port i så stor fart som Stian gjør, eller når jeg skal holde meg på beina når jeg får slag imot i bokseringen. Samtidig må du være eksplosiv og hurtig, sier namsosbokseren.

Han mener Stian har egenskaper som han ønsker å lære av.

– Stian har en veldig ståpåvilje og er bestemt på at han skal få til oppgaven han går til. Samtidig er jeg imponert over hvordan han reiser seg fra motgang. Han har fått til sinnsykt mye.


– Mye likt en bokser fra Namsos det...

– Hehe, ja, vi har kanskje noen likhetstrekk. Det er jo også ganske like idretter på flere områder. Du må ha guts og ståpåvilje og ikke ha for mye frykt. I begge idretter vet vi at skjer det noe galt, så kan det være alvorlig. Å falle på ski når du kjører i 130 km eller å bli slått ned i bokseringen, kan få store konsekvenser. Derfor må du ha evnen til å gi litt f..., sier Simen Nyæster.

Saugestad trives på trening med kompisen som debuterte i proffsirkuset i vår.

– Vi har nok mye av den samme mentaliteten. Simen har imponert meg i bokseringen, og det er fint å kunne hente lærdom fra andre som driver toppidrett, sier han.

Godt å bare være gutta

Men for to som året rundt trener for å nå drømmen som å bli en internasjonal toppidrettsutøver, er det også greit å bare slappe av noen ganger.

– Når jeg og Simen trener sammen er det «trøkk». Vi må jo utnytte muligheten til å ei god treningsøkt når vi atpåtil kan lære av hverandre. Men når vi møtes utenom, da slapper vi av. Da går praten gjerne om andre ting enn trening, sier han.

– Det er godt å bare være gutta» noen ganger også, legger han til.

– Og det naturlige spørsmålet til slutt: Kunne Stian blitt en god bokser?

Simen ler før han svarer:

– Faktisk så tror jeg han kunne blitt det. Han har hurtighet, er sterk i kroppen og så er han uredd. Jo, han kunne satset på boksing, sier Simen.

– Så han mener det? Hyggelig det, men jeg tror jeg holder meg til alpint, sier Stian med et smil.