Sol funnet

NAMDALSAVISA

Nå har jeg vært to uker på ferie i Namdalen, og der brukte mange mye energi på å klage på været. Men det er ikke nødvendig. Det er nemlig fullt mulig å få opplevelsen av en solrik sommer om du bruker triksene jeg og familien har brukt.

Løp ut med en gang det plutselig blir sol:

• Da lørdagsgrøten var ferdig, sluttet det brått å regne. Sola titta fram, og som et veltrent Formel 1 dekk- skifteteam flyttet vi puter, tallerkener og spekemat ut i sola på få sekunder. Grøten ble konsumert i strålende sol, og minnet om lørdagsgrøt i sol var sikret. Tilsvarende var det på besøk hos onkel og tante i Namsos, da sola kom fram akkurat da vi skulle drikke kaffe. Alt ble lynraskt flyttet ut, og på de minuttene det tok å drikke kaffe ble vi til og med litt solbrent, før regnet jagde oss inn igjen.

Ikke bruk solkrem:

• De minuttene eller sekundene du kan eksponere huden for sol må utnyttes maksimalt. Klarer du å få noen minutter med kraftig sol kan du til og med bli litt solbrent. Det bør etterstrebes, for det gir deg sommerfølelse også når det regner ute. Solkrem må derfor unngås – det blir uansett ikke nok sol til at du blir skikkelig brent.

Ta kun utendørsbilder når det er sol:

• Du husker best det du fokuserer på, og bildene avgjør i stor grad hvordan du vil huske sommeren. Dersom du ikke rekker å få mobilkameraet opp av lomma før sola atter er borte, er det også mye et Instagram-filter kan gjøre. De fleste filtrene får det til å se ut som det er godvær. Dersom de ikke hjelper kan du prøve å gjøre bildet sort-hvitt. Pass på å ikke ta bilder gjennom regnfulle vinduer, det blir for tidkrevende å redigere.

Snakk om de solfylte øyeblikkene:

• Det er ikke nok å bare ta bilder. Man må også snakke mye om de fine glimtene av sol som man tross alt har opplevd. Dette kan godt kombineres med å i fellesskap se på bildene du har tatt i sol-situasjonene. Men pass på at de er redigert dersom det ikke egentlig var sol i bildet.

Planlegg uka og dagene etter værmeldinga:

• For å være på rett sted når sola faktisk kommer kreves det at du prioriterer å legge en tydelig slagplan for hver uke, med muligheter for å etterjustere på minutters varsel. Yr-appen har vært uvurderlig her. Skal vi dra ut å fiske? Eller rydde i kjelleren? Hyttetur? La oss se: Hvor lenge varer regnskuren sammenliknet med tida det tar å kjøre til hytta, tatt i betraktning den totale solmengden i Røyrvik versus total solmengde i Overhalla på de aktuelle timene? Optimaliserer du disse beregningene kan du få spist frokost i sol på stranda utenfor hytta og kjøre heim igjen i regnet. Her vil jeg for øvrig komme med en oppfordring til mattelærere: Hvis du skal vise namdalske barn nytten av matematikk bør du lage matematikkoppgaver basert på denne typen problemstillinger.

Ikke bruk tid på langtidsværvarselet:

• Du vil bare bli skuffet. Selv de beste folkene hos Yr og Storm klarer aldri å beregne namdalsk sommervær mer enn to dager framover i tid. De gangene de gjør det er det statistisk sett flaks. Ofte klarer de ikke engang å spå en time framover i tid. Så i stedet for å kaste bort tid på å drømme og planlegge for sola som meldes neste helg, bør du fokusere på mulighetene som ligger i de kommende minuttene og timene. Og bare så det er sagt: Det er ikke meteorologene som er udugelige, det er bare utrolig vanskelig vær i Namdalen. For eksempel er det mye mer oversiktlig i Bergen, der de holder seg til én type vær.

Ha myggolje og mygg-røykspiral liggende klar:

• Når regnet stanser ser også insektene sitt snitt til å ha bite-festival på samme sted som du skal sole deg. For at de ikke skal hindre deg i å nyte sola når den kommer, må du ha alt liggende klart. I ekstreme tilfeller kan heldekkende mygg-drakt anbefales, men vær bevisst på at bruningen av huden kan få et litt pussig mønster.

Kle deg så godt at du kan ignorere regnet:

• Sørg for at du ikke blir våt, og ikke fryser. Og ha gjerne flere sett med regntøy slik at du er sikker på å ikke måtte ta på deg våte klær. Ute av syne, ute av sinn. Så lenge du kan ikle deg tørre klær er det lettere å glemme at det regnet i går også.

Nyt sola når du har den:

• Kjenn litt ekstra etter hvordan den treffer huden og klærne. At den tørker og varmer. Kjenn lukta av naturen når blomstene strekker seg mot den gule rundingen vi er så glade i. Det finnes mange typer vær, men det viktigste er nærvær.