Arbeidsjernet som også trives i det stille

Når Anita Vikan virkelig skal nyte tilværelsen, slenger hun ut snøret med mark og dupp. Den kan hun stirre på dagen lang.

Navn: Anita Vikan Alder: 50 Bosted: Namsos  Foto: Bastian Øien Alstad

Jeg liker å få ting gjennomført. Ikke bare snakke om å få ting gjort.

Anita Vikan, stolt namdaling
NAMDALSAVISA

NAMSOS: Hun var bare 15 år da hun fikk seg sin første jobb. Da begynte hun på Røthe. 35 år senere er hun blitt butikksjef i den kjente og kjære dagligvarebutikken ved Festplassen i Namsos.

– Jeg har på en måte gått i en sirkel og er tilbake der det hele startet, forteller Vikan, som for cirka ett og et halvt år siden overtok butikksjef-ansvaret etter å ha drevet Narvesen i Namsos i sju år.

Hun er født og oppvokst på Selnes og flyttet inn til Namsos som 16-åring. Siden har hun bodd i Namsos og i Bangsund.

Arbeidsjern

Nå bor hun i byen – bare ett minutts gange fra Spar Røthe. For Anita er det viktig å være i nærheten av jobben.

– Det er mye å styre med på butikken, og da kan jeg ikke ha så mye å styre med hjemme. Jeg er stort sett på jobb, spesielt nå – for det er mye å sette seg inn i her.

– Hvordan er du som leder?

– Jeg liker å få ting gjennomført. Ikke bare snakke om å få ting gjort. Hvordan jeg ellers er som leder, er vel opp til andre å svare på, smiler hun.

I tillegg til flere år i butikk og kiosk, har Anita arbeidet sju år i helsesektoren. På legesenteret i Namsos og på Bråholmen bedriftshelsetjeneste. Hun arbeidet også en sommer på Lauvsnes i Flatanger.

– Lauvsnes er den nest fineste plassen i Namdalen. Men finest er det hjemme hos min mor i Kjærlighetsstien i Namsos, svarer hun på spørsmål om hvilken plass hun synes er Namdalens fineste.

Men hun vet også å sette pris på andre steder i Namdalen. Og skal hun virkelig slappe av, tar hun med seg fiskestanga og drar til fjells.

– Det er ingenting som å sette seg ned ved et vann. Ha med seg fiskestang, mark og dupp. Jeg kan sitte og se på duppen en hel dag. Da nyter jeg tilværelsen.

Glad i folk

Hun innrømmer at det har blitt langt mellom turene den siste tida. For det er tidkrevende å sette seg inn i saker og ting som ny butikksjef.

– Men til neste år ... Da blir det obligatoriske fiskedager når det er frihelg, slår hun fast.

Selv om hun trives med å stirre på en dupp ved et fjellvann et eller annet sted i Namdalen, er hun slett ikke folkesky.

I løpet av arbeidskarrieren innafor servicebransjen har hun fortsatt til gode å møte noen hun ikke kommer overens med.

– Jeg har alltid likt meg med folket her i Namsos. Og de som besøker byen for så vidt. I det yrket jeg er i, prater du med alle, og jeg har aldri hatt problemer med noen.

Og aldri har hun tenkt på å forlate byen.

– Nei, den tanken har faktisk aldri slått meg. Vi har alt vi trenger her i Namsos.