Hanna Elise, Siri og Isak jobber ivrig med å klargjøre «Flowerpower», «Kleppen-Ekspressen 203» og «Doningen» til Namsosmartnans olabilløp

– Artig å få være sjåfør uten å ha lappen!

Noen lager normale olabiler, andre bruker badekar...

KREATIVE bilmekanikerE: Hanna Elise Saur (10), Siri Brattås Hopen (11) og Isak Brattås Hopen (9) lager sine egne olabiler til årets Olabilløp under Namsosmartnan og satser på ei god plassering, gjerne førsteplass. De deler velvillig ut tips til hvordan olabilen kan gå fortest mulig. Fra venstre: «Flowerpower». «Kleppen-Ekspressen 203» og «Doningen». FOTO: SUNNIVA MOEN RØRVIK 

Har du luft i magen, kan du prompe, for ingen hører det uansett!

NAMDALSAVISA

NAMSOS: I en garasje i Namsos er det full aktivitet. Det sveises og males. Tre olabiler skal klargjøres til Namsosmartnan.

– Denne heter Flowerpower, sier Siri Brattås Hopen (11). Sammen med Hanna Elise Saur (10) har de vært med å lage og designe to olabiler. Flowerpower deltok de med i fjor også. Siri har flere års erfaring som deltaker i Olabilløpet, mens Hanna Elise har deltatt før.

– Første året jeg deltok, vant jeg publikumsprisen, forteller Siri stolt, og begynner ivrig å legge siste malerstrøket på olabilen. Det er ei uke til startskuddet går, og Siri og Hanna Elise har hver sin favorittfarge: Lilla og rosa. Derfor blir bilen også det.

– Hva er det du må tenke på når du kjører olabil?

– Det er viktig å bruke hjelm, forteller jentene. I olabilen legger de også mursteiner for at den skal kjøre fortere.

– Og så må bremsene fungere. Hvis ikke krasjer vi, sier de og kommenterer at følelsen av vind i fjeset er noe av det beste med å kjøre olabil. Jentene skal delta med begge bilene. Arenaen er Havnegata i sentrum, og øverst på ei rampe begynner de raskt å trille ned.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle gå så fort! I fjor var runden over på kanskje ti sekunder, forteller Hanna Elise.

TEGNET sin egen: Isak Brattås Hopen tegnet først olabilen for hånd før han og pappa, Tor Erik, begynte å bygge den. En olabil av et badekar ble det. En olabildesigner med tydelige ambisjoner! 

 

Egendesignet Lillebror Isak (9) løper inn i huset og kommer ut med ei tegning.

– Dette er min olabil, Doningen, sier han og holder opp et A4-ark. Det ligner et badekar oppned, med grønne flammer malt på sidene. Foran ham står det fysiske badekaret. Dette ligger det arbeid bak.

SVEISING: Isak Brattås Hopen (9) viser hvordan han bruker sveisemaskina. 

 

– Det gamle badekaret fikk vi av tante mi, forteller pappa Tor Erik Hopen. Resten av delene til de tre olabilene har de funnet i garasjen eller kjøpt på finn.no.

– Det trenger ikke være så dyrt, sier han, og legger til at denne aktiviteten er så positiv fordi den både er billig, sosial og moro.

– Alternativet var å kaste badekaret, ikke sant, smiler Hopen.

– Pappa har hjulpet oss en del, sier Siri og fortsetter å male sammen med Hanna Elise. Snart er Flowerpower dekket i riktige farger.

Isak finner fram hjelm og briller. Nå skal det sveises.

– Ikke se på! Dere kan bli sveiseblinde! roper han. Doningen, som er hans olabil, er snart ferdig. Det som gjenstår, er å sette i gulv, samt male på flammer.

– Dette er noe av det artigste jeg vet om, forteller han ivrig.

GARASJEN: I denne garasjen bruker Isak, Hanna Elise og Siri mye tid før olabilløpet. 

 

– Det beste med å kjøre olabil, er at hvis du har luft i magen, kan du bare prompe, for det ingen hører det uansett!

20 olabiler i fjor

Tor Erik Hopen synes det gjerne kunne vært flere deltakere i Olabilløpet. I fjor var det omkring 20 olabiler på startstreken. De kjører individuelt, men hver bil får tre runder på å få den beste tida.

– Badekaret har tatt ei uke å lage olabil av, forteller Hopen.

– Det blir en del tenking også, legger Isak til.

– Hadde det vært med flere biler, blir det enda mer konkurranse, og det hadde vært positivt, sier Tor Erik Hopen.

Arrangementet har egen speaker, flotte pengepremier og tida går på hundredeler.

– Vi satser så klart på å vinne, sier de Siri, Hanna Elise og Isak målbevisst.

UTSEENDE VIKTIG: Hvordan olabilen ser ut er også svært viktig. Her er Hanna Elise i gang med å gi olabilen «Flowerpower» et lekkert malingsstrøk. Hun og Siri skal delta med olabilen sammen.