Håkon stiller sterkere i årets konkurranse

Modige Håkon Pettersen Færøvik (7) stiller alene med nye hjul på olabilen.

KJØRER ALENE Håkon Pettersen Færøvik deltok i fjor også. I år har han satt nye hjul på olabilen. 

NAMDALSAVISA

– Det var ikke noe skummelt i det hele tatt i fjor, sier sjuåringen og triller olabilen ut for demonstrasjon. Olabilen har både for- og bakbrems, nye hjul og en svært kreativ versjon av et ratt. De nye hjulene er fra ei gammel barnevogn.

– Hjelm er viktig, påpeker han, og pappa Kjetil Færøvik legger til at håndbeskyttere også kan være smart.

– I fjor var det noen som krasjet. De var tre folk på en olabil med tre hjul!


LES MARTNASBILAGET FRA NA HER!


Olabilen som er malt rød, har krevd til sammen fire dagers arbeid.

– Det er viktig med olje, sier Håkon, og kan fortelle at han har skrudd og lakkert det meste selv, med litt hjelp av pappa.

– I år håper jeg på bra plassering, gjerne førsteplass, sier Håkon.

Sikkerhet viktig

I fjor var det 20 olabiler med. Det går fort i svingene, noen ganger litt for fort. Karl Åge Rønning fra Namdal Motorklubb forteller at de skiller mellom små og store hjul, og derfor er det to klasser man kan delta i. Løypa er et par hundre meter i Havnegata.

NMK har hatt ansvaret for den tekniske biten av Olabilløpet i åtte år.

– Vi lager det til slik at ungene forstår at det er uhøytidelig moro. I fjor var det kjempetopp stemning og ekstrapremier for de som fikk noen uhell – som velting. I løypa er det også satt opp gamle bildekk for sikkerhets skyld.

– Noen får skikkelig bra fart nedover fra startrampa, og derfor er det fordelaktig å sikre seg litt. Det er ikke snakk om personskader, bare skrubbsår, sier Rønning.

Åtte hjul

Påmeldinga kan skje på forhånd, men Rønning utelukker heller ikke at påmelding på dagen også er en mulighet.

– Det har aldri vært noe problem tidligere, forteller han, og legger til at han håper på ei økning i antall påmeldte olabiler fra i fjor.

– Det er bare å stille opp med det du har, forteller han.

– Hvordan ligger det an med kreativiteten til folk?

– Det er alt mulig. Noen har tre hjul, andre åtte. Noen har styring som fungerer, andre ikke. Folk tar stort sett det de finner, og noen har et ikke helt gjennomtenkt prosjekt, som resulterer i høy showfaktor, kan Rønning fortelle.


Olabilløpet endte i ublidt møte med asfalten

Slapp med skrekken

Det så stygt ut, men de tre 11-åringene hadde få problemer med å halte fram og hente premien for tredjeplass etter ferden.