Røff gjeng på landsleir

En gjeng på til sammen 18 ungdommer og voksne ledere var sist uke på landsleir.

PÅ LANDSLEIR: Vikna Røde Kors sin avdeling for ungdom, Røff, var sist uke på landsleir. En travel og flott opplevelse for store og små.  Foto: Privat

TIDLIG OPP, OG SENT I SENG: Søvn var nok ikke den mest prioriterte aktiviteten på landsleiren, men gjengen fra Vikna kom seg i alle fall opp i tide for frokost.   Foto: Privat

MÅTTE VISES Blant mange aktiviteter gjennom de tre dagene landsleiren varte var det å lage et banner kanskje det viktigste.  Foto: Privat

SKRYTER AV UNGDOMMENE: Leder for Røff på Vikna, Vigdis Nordheim, sier det er et privilegium å ha med ungdommene på tur.  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

BINDAL: Vikna Røde Kors førstehjelp og friluftsliv (Røff) var sist uke på landsleir på Kjærra fossepark i Vestfold i lag med 180 Røff-ere fra andre deler av Norge.

– Vi var de eneste fra Nord-Trøndelag, og vi var de som hadde reist lengst, forteller leder Vigdis Nordheim.

Det var en strevsom tur både ned- og oppover.

– Grytidlig på morgenen onsdag i forrige sto 18 stuptrøtte ungdommer og veiledere klare for avreise til Lardal i Vestfold. Det ble litt av en Amerika-reise, med fem timer i buss, en time med fly, tre timer i tog og til slutt en time med buss igjen. Men endelig ankom vi leirstedet, som var på Kjærra fossepark, forteller Nordheim.

TIDLIG OPP, OG SENT I SENG: Søvn var nok ikke den mest prioriterte aktiviteten på landsleiren, men gjengen fra Vikna kom seg i alle fall opp i tide for frokost.   Foto: Privat

 

Overnatting i lavvo

Etter ti timer på reisefot, var gjengen på plass. Men det var ikke bare å krype under dyna i ei ferdig oppredd seng. På landsleir må du ordne soveplassen selv. Men Røff-erne fra Vikna har lang erfaring med leirliv, og på tross av regn ,var campen klar i løpet av rimelig kort tid.

– Landsleir betyr aktiviteter av mange slag, og allerede torsdag morgen delte gjengen fra Vikna seg etter hva de ønsket å være med på, og det var først på ettermiddagen de møttes igjen, forteller Nordheim.

Med Numedalslågen som nærmeste nabo, var det klart hva neste aktivitet skulle være. Her ble det bading i 13 graders vann.

– Her var strømmen så sterk at eneste mulighet for bading var med hjelp av en båt som lå med tau inn til land. Vi hadde to hjelpekorpse som sto klare med kasteline om noen skulle miste taket.

MÅTTE VISES Blant mange aktiviteter gjennom de tre dagene landsleiren varte var det å lage et banner kanskje det viktigste.  Foto: Privat

 

Høyt og lavt

Fredagen ble tilbrakt i en av Skandinavias største klatreparker, Kjærra klatrepark.

– Før vi gikk inn, la vi ut på Facebook at hvis statusen vår fikk mer enn 500 likes før klokka 15, skulle veileder Gaute Rauø hoppe fra Himmelfallet. Et fall på 30 meter. Allerede klokka 13 hadde vi 650 likes, så det ble bare for Gaute å presse seg opp stigen og hoppe – til stor glede for ungdommene.

Selv om det helt sikkert var skremmende nok, tok hele seks av de 18 fra Vikna det samme hoppet.

Laks med såpesmak

– Lørdag var den mest hektiske dagen med aktiviteter fram til klokka 16. Deretter var det underholdning og disko utover kvelden, sier Nordheim.

Den første bolken med underholdning viste seg å være en linedance-fyr godt oppi 60-årene.

– Vi ordnet like godt vår egen underholdning. En god venn som er veileder på Bryne Røff skaffet oss en DJ-app. Det ble populært. Vikna Røde Kors sørget nok en gang for at det ble god stemning rundt oss, sier hun.

Siden søndag skulle være reisedag, og det skulle være hele fire timer med venting på Gardermoen, fikk ungdommene beskjed om at her måtte det vaskes grundig. Og den oppfordringa tok de veldig alvorlig.

– Da var det på nytt Lågen, med sine 13 grader i vannet, som gjaldt. Om noen spiser laks som er fisket etter landsleiren som har såpesmak, så vet dere nå grunnen.

SKRYTER AV UNGDOMMENE: Leder for Røff på Vikna, Vigdis Nordheim, sier det er et privilegium å ha med ungdommene på tur.  Foto: Privat

 

Fikk kjeft

Lørdag kveld og disko er populært.

– Det å få 15 våryre ungdom i seng klokka 23.30 etter en kveld med disko, viste seg å være alt annet enn lett. Kvelden endte med at en av våre lavvoer fikk klager fra ei anna avdeling grunnet støy. Skal vel innrømmes at det delvis var min egen feil, sier Nordheim som garantert var med å få stemning i lavvoen utover kvelden.

Langt på kveld søndag var gjengen fra Rørvik heime igjen etter en lang og slitsom reise.

Når Vigdis Nordheim oppsummerer turen, gjør hun det på følgende måte:

– En ydmyk leder sitter igjen med bare gode minner fra campen med et litt utslitt kne og stor takknemlighet for å ha en

madrass under seg ved leggetid.