Skolevalget 2017

Ingen klar debattvinner – se opptak her

Mandag formiddag dro skolevalgkampen i gang i Namsos kulturhus, hvor ni partier stilte til paneldebatt.
NAMDALSAVISA

NAMSOS: Det er bare to uker igjen til Stortingsvalget og en uke til skolevalget som gjennomføres 4. og 5. september. Mandag møttes ungdomspartiene til dyst i Namsos.

I den første av to paneldebatter mandag var temaene, skole og utdanning, og distriktspolitikk.

Lokalsykehus, fraværsgrense i videregående, bolyst, politi- reform, landbrukspolitikk, yrkesfag, fri fart og veg- utbygging. det var bare noen av temaene debattantene rakk å mene noe om i løpet av de omkring 60 minuttene som var satt av til den første skolevalgdebatten i Namdalen.

SKOLEVALG Ni ungdomspartier stilte til debatt i Kulturhuset Namsos. Fra venstre: Rød ungdom/Rødt – Sindre Einarsve Rønning, Sosialistisk ungdom/SV – Oda Amalie Kise Hjertstrøm, Arbeidernes ungdomsfylking/Ap – Vebjørn Gorseth, Senterungdommen/Sp – Ada Arnstad, Grønn ungdom/MDG – Ingrid Liland, Kristelig Folkepartis ungdom /KrF – Sigurd Flø Gustad, Unge Venstre/V- Katrine Rennemo, Unge Høyre/H – Ola Svenneby og Fremskrittpartiets ungdom/Frp – Kristoffer Vikan.  Foto: Øivind Rånes

 

Helt enige og helt uenige

Og selv om representantene for de ulike ungdomspartiene var grunnleggende uenige i hvem som skal ha ansvaret for den videregående opplæringa, var de samtidig rørende enige om at det må satses mer på yrkesfag.

– Vi trenger fagfolk, ikke bare akademikere, fastslo Sps Ada Arnstad. Resten av partiene samtykket.

AUF mente det må satses på fylkeskommunene for å styrke skoletilbudene der folk bor, mens Høyre og Frp mente det var sløsing med penger og at kommunen burde ta over oppgaven.


Mange ga opp å følge debatten, men Runa og Haldis holdt ut til siste innlegg var ferdig

– Nå er jeg helt sikker på hva jeg skal stemme

Hun var rimelig sikker på forhånd, men skoledebatten i Grong overbeviste Runa (18) om hvilket parti som får hennes stemme i høst. For Haldis (18), står nå valget mellom to parti.

 

Fraværsregelen var et annet område hvor det var tydelig skille mellom SV og Rødt på den ene sida, og Høyre og Frp på motsatt fløy.

Etter 60 minutter ble kampen avblåst og skal vi bedømme – helt subjektivt – ut fra applausen etter hver sluttappell fra partiene, vil Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Rødt sanke en god del stemmer blant førstegangsvelgerne i Namdalen, mens politikken til MDG, SV, Høyre og Frp begeistret noe mindre. KrF og Venstre nådde ikke like godt fram til ungdommene i den første debatten.

VALGKAMP Etter hvert som debatten skred fram ble det høyere temperatur blant paneldeltakerne.  Foto: Øivind Rånes

 

Har bestemt seg

Et stort flertall av ungdommene og førstegangsvelgerne som overhørte den første debatten, har allerede valgt sitt parti.

En uhøytidelig måling live via mobil viste at blant de 190 som svarte på spørsmålet om de hadde bestemt seg for hva de skulle stemme, svarte 134 at de hadde bestemt seg, 19 bestemte seg ut fra det som ble sagt i debatten, 13 hadde ikke bestemt seg ennå, mens 24 svarte at de trenger mer tid før de velger parti.

VANDREHALL Både før og etter debatten kunne de som var interessert, slå av en prat med representanter for de politiske partiene.  Foto: Øivind Rånes

Det er Nord-Trøndelag fylkeskommune som arrangerer skoledebattene. Mandag var det i tillegg debatt på Grong videregående skole. Tirsdag blir det debatt på Val vgs og Ytre Namdal vgs.