Husk å ta på håndbrekket neste gang du parkerer bilen

Glemt håndbrekk koster 50 millioner kroner i året.

EKSEMPEL Slik ble skadene etter at en parkert bil trillet avgårde på egen hånd.   Foto: Gjensidige

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Årlig triller tusenvis av parkerte biler avgårde på egenhånd, og skaper livsfarlige situasjoner og skader for millioner av kroner. Som oftest skyldes det at sjåføren har glemt å sette på håndbrekket.

Ti skader i uka

Beregninger Gjensidige har gjort, viser at forsikringsbransjen mottar nærmere 2.000 skademeldinger i året der bilfører har glemt håndbrekket eller sette bilen i gir ved parkering. Bare Gjensidige mottar rundt ti skademeldinger i uka. I tillegg kommer alle «nesten-tilfellene» der bilen blir stoppet før det går galt.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i å komme tilbake til der bilen sto parkert og oppdage at den er borte. Første tanken er kanskje at den er stjålet, før en innser at den har trillet avgårde på egen hånd, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han mener det bare er tilfeldigheter som gjør at flere ikke blir skadet eller i verste fall omkommer i slike hendelser. Forsikringsselskapet hører ofte skrekkhistorier som kunne gått skikkelig galt.

– En rullende bil, som har kommet opp i fart, er nesten umulig å stoppe hvis du ikke sitter inne i den. Vi har eksempler der barn har sittet i baksetet eller vært nære på å bli truffet, sier Eklo.

50 millioner kroner

2.000 hendelser betyr materielle skader for rundt 50 millioner kroner i året. Slike skader dekkes av bilforsikringa i de aller fleste tilfellene, men en kan risikere å få redusert erstatninga.

– Hver enkelt sak blir vurdert hver for seg, men har du opptrådt grovt uaktsomt kan erstatningsbeløpet bli redusert, sier Eklo.

Hvordan skjer trilleskadene

Ofte skjer det i forbindelse med at sjåføren har det travelt, er stresset, eller blir distrahert av andre hendelser når en parkerer:

• Skal bare en kort tur inn på butikken eller bensinstasjonen.

• Glemmer håndbrekket på parkeringsplassen utenfor kjøpesenter.

• Parkerer bilen for kjapt å løpe inn og hente i barnehagen.

• Stopper i innkjørselen for å hente noe inne