Kaldeste august på mange år

Meteorologene har gjort opp status for august, og det mest spesielle har vært lave temperaturer. Mange steder har det også falt mer nedbør enn normalt, melder NTB.
NAMDALSAVISA

RØRVIK: – Det mest spesielle er at varmen har uteblitt, som i juli. Vi må tilbake til 1998 for å finne en lavere verdi for månedens høyeste temperatur, forteller forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Det er satt én fylkesrekord i august: Folldal-Fredheim i Hedmark registrerte minus 5,1 grader 27. august. Den gamle rekorden var minus 4,8 grader, målt på Engerdal II 31. august i 1942. Høyeste maksimumstemperatur – 25,9 grader – ble registrert 10. august i Lier i Buskerud.

– Det har jo vært farlige hetebølger nedover i Europa. Vi har også registrert et nytt fenomen i Norge, nemlig at varmen kommer til andre tider av året. I mai var det norgesrekord med 31,8 grader i Sigdal, sier Mamen til NTB.

En av årsakene til at temperaturen har holdt seg lav, har naturlig nok vært mye skyer og regnvær, legger han til. Månedsnedbøren var 130 prosent av normalen for august.