Bruktfunn til heimen

Å innrede boligen med bruktfunn er både miljøvennlig og økonomisk. I tillegg gir det et særpreg til heimen.

Kreativ Det er stadig prosjekter på gang hjemme hos Torunn Brånå. Her viser hun fram oppbevaringsplassen under sengen, som hun har laget av gamle kjøkkenskrog.  Foto: NTB scanpix

NAMDALSAVISA

– Det er ei jakt. Det bør ha vært en kamp i forbindelse med å få et brukt møbel på plass i leiligheten. Den skal gjerne ha vært på tur både med buss og T-bane først.

Det sier Torunn Brånå (27), som til daglig er miljø- og bærekraftsrådgiver i Kommunalbanken Norge.


 

Hun kjøpte seg en leilighet til stiv pris i Oslo sist vinter, og ble enig med seg selv om å innrede boligen så rimelig som mulig. Hun bestemte seg for å satse på gjenbruk, og med foreldre som alltid har vært opptatt av antikviteter, var det ikke første gangen hun tok turen innom nettstedet Finn.no og loppemarked. Da hun dro på gjenbruksjakt i vår, var hun derfor allerede godt kjent med hvordan man bør gå fram for å finne skattene.

– Finner jeg noe jeg virkelig liker på nettet, er det fare for at det er mange andre som også liker det. Da bør jeg være rask og godta den prisen som er satt. Men det er også noen varer som kan tåle å ligge litt. Kanskje er det et møbel fra Ikea som det kan finnes flere av. Avventer du, vil prisene mest sannsynlig synke etter hvert fordi eier ikke får solgt med det første, forteller Brånå.


 

Etter at hun endte opp med en sofa som viste seg å være ubrukelig, råder hun også til å prøve ut møblene før man sier et endelig «ja takk».

Brånå tror på det å kjøpe noe man legger litt ekstra kroner og kjærlighet i. Da vil man som regel også ha det litt lenger.

SLØYD Hylla til høyre har opprinnelig stått på Sagene skole. Benken til venstre laget faren til Torunn Brånå på sløyden som 8-åring.  Foto: Kallestad, Gorm

 

– Oppussingsmanien til normenn er blitt en miljøbyrde. Ofte legges det ut nærmest nye kjøkkener på Finn.no fordi folk har lyst til å pusse opp. Det er fint å kunne sette sitt preg på boligen, men å måtte bytte ut alt er uforståelig for meg, sier hun, og legger til:

– Paradoksalt nok kan muligens finn.no og lignende nettsteder føre til at folk forbruker mer. Kanskje kjøper man en ny sofa uten å tenke så nøye gjennom det, fordi man tenker det er enkelt å selge den videre, sier hun.


 

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar er opptatt av personlig interiør og egeninnsats, som legger nye kapitler til i tingenes historie.

– Du bør gi det du har kjøpt, et nytt liv. Skift en bordplate, men behold understellet. Trekk om en sofa eller mal om en kommode, sier han.

– Selv arvet jeg en lampe av bestemor som jeg fikk spesiallaget en ny frekk lampeskjerm til. Selv om man endrer på det gamle, vil gjenstanden fortsatt ha sin historie, forteller Ramsøskar.