Julie Ebbing stakk av med prestisjetungt kunststipend

Julie Ebbing fikk tirsdag kveld minnestipendet The Kjell Nupen Memorial Grant som Dronning Sonja var med å stifte i 2014.

Vant Julie Ebbing fra Bangsund fikk tirsdag kveld utdelt The Kjell Nupen Memorial Grant som Dronning Sonja var med å stifte i 2014. Her da hun ankom Dronning Sonja KunstStall sammen med sin far, Trygve Ebbing.  Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

NAMDALSAVISA

BANGSUND: Den 1. oktober 2014 offentliggjorde Dronning Sonja og trykkeren Bill Goldston minnestipendet The Kjell Nupen Memorial Grant. Stipendet skal gå til yngre og lovende grafikere i Norden, og blir bli delt ut hvert annet år til minne om Kjell Nupen som døde 12. mars 2014.

Julie Ebbing fra Bangsund var en av 36 nominerte til minnestipendet som består av et studieopphold ved ULAEs verksted (Universal Limited Art Editions) i New York og 50.000 norske kroner til å dekke reise, opphold og trykkemateriell.

Med kunstverket «Cutting Timber: An irritation», ble bangsundingen plukket ut som vinneren av stipendet blant 36 andre.

Det betyr at Ebbing er første norske kunstner som vinner det prestisjetunge kunststipendet etter at den første vinneren – den danske kunstneren Adam Saks – ble offentliggjort 5. september 2015, på Kjell Nupens fødselsdag.

Juryens begrunnelse:

«Juryen begrunner sitt valg med at kunstneren fortolker en tradisjonell grafisk teknikk og gir den et moderne og aktuelt uttrykk. Selv om kunstneren er nyutdannet, oppfattes prosjektene hennes som modne og gjennomførte.

Tresnittet er kjernen i Ebbings praksis. Denne teknikken blandes med installasjon, skulptur, maleri, tegning, tekstil, broderi, collage, funnede objekter, performance og tekst. I Ebbings arbeider tilføres tresnittet en rå energi. Innenfor et gitt rammeverk evner hun å utnytte treets egenart samtidig som hun stadig skaper nye sammenhenger.

Ebbing bringer kunsthistorien inn i sitt kunstnerskap, og arbeidene inneholder både politiske og sosiale kommentarer. Selv sier hun at måten hun benytter seg av tresnittet befinner seg et sted mellom håndverk og hærverk. Ebbings kunstneriske praksis er aktuell, og samtidig nyskapende i relasjon til mediet og tematikken.»

NA har ikke lyktes i å komme i kontakt med Ebbing – som ifølge programmet spiser middag med dronning Sonja og et fåtalls gjester.

Her kan du se alle nominerte!

Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend ble opprettet 14. januar 2011 av Hennes Majestet Dronningen sammen med billedkunstnerne Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ole Larsen.

Styret består av Dronning Sonja, Ørnulf Opdahl, Ole Larsen, Magne Furuholmen, Harriet Cecilie Malm Brundtland, Erlend Høyersten og Gry Mølleskog. Karianne Ryen Eriksen er prosjektleder og daglig leder er Mette Tverli.

Vant Julie Ebbing fra Bangsund fikk tirsdag kveld minnestipendet The Kjell Nupen Memorial Grant som Dronning Sonja var med å stifte i 2014.  Foto: Niklas Lello