Platespilleren har gjort et solid comeback

Da cd-en kom for fullt på 90-tallet, forsvant bunnen ut av platemarkedet. Men nå har platespilleren atter en gang blitt en storselger hos Øivind Johansen AS i Namsos.

Kraftig økning i salget I musikkforretningen Øivind Johansen AS merker daglig leder Øivind Brede Johansen godt at det igjen har blitt populært med vinyl. Og kundene er både unge og gamle. – Jeg har hatt alt fra konfirmanter som har vært innom for å kjøpe platespiller, til pensjonister som har lyst til å høre på gamle plater, sier han.  Foto: Bjørn Tore Ness

Å ta fram de gamle platene er jo som å ta fram et gammelt foto-album.

Øivind Brede Johansen
NAMDALSAVISA

– Interessen har vært stigende i senere år. Platespilleren og stereoanlegget har blitt trendy og er litt som et møbel, spesielt de litt dyrere spillerne, sier daglig leder Øivind Brede Johansen.

Han forteller at det i fjor ble solgt rundt 10.000 platespillere i Norge, noe som er ti ganger så mye som antallet solgte cd-spillere. Trenden har også nådd Namsos, og vinylbølgen har truffet et bredt spekter av folket.

– Kundene er i alle aldre. Jeg har hatt alt fra konfirmanter som har vært innom for å kjøpe platespiller, til pensjonister som har lyst til å høre på gamle plater, sier han.


En kjeller, 2.000 vinylplater og en nostalgisk musikkelsker

Se her, sier Ronald Wikan og plukker fram noe som ser ut som en gammel, oransje konvolutt.

 

Bred kundekrets

Platespillere fås i alle prisklasser, men dem det går mest av i butikken i Havnegata ligger i sjiktet 3.000 til 5.000 kroner.

Mange av kundene er opptatt av lyden og den helt spesielle opplevelsen det er å spille plater.

– Det er noe eget ved prosessen, og det enkle er ofte det beste. Den analoge lyden er veldig fyldig, og ikke så hard som i digitale format, sier Johansen.

– Jeg tror også at de som er opptatt av dette, hører hele plata i stedet for å forbruke musikken, legger han til.

For mange er også nostalgifaktoren en del av opplevelsen, og i tida før jul kommer den spesielt godt til syne.

– Da er det mange som komme for å kjøpe stifter til platespilleren. Mange har tradisjon med å sette på spesielle plater til jul, og det merker vi godt.

– Å ta fram de gamle platene er jo som å ta fram et gammelt fotoalbum, sier Johansen.

Det er ikke bare nytt utstyr som går unna om dagen. Mange velger også å sette i stand gammelt utstyr som blir tatt fram fra skap, boder og loft.

Gir nytt liv

For mange lydentusiaster er reparatør Per Anders Hagerup da en reddende engel. Siden 70-tallet har han jobbet hos Øivind Johansen, og en av arbeidsoppgavene har vært reparasjon av elektrisk utstyr. De siste åra har mye av det som har kommet inn vært stereo-utstyr og platespillere.

– Det kommer inn en del gamle spillere som trenger litt omsorg. Akkurat nå er det ikke så mye inne, men plutselig kommer det mange, forteller platedoktoren.

De gamle spillerne har som oftest stått lagret lenge, og da er gjerne reimer morkne og andre deler ødelagte. Du skulle kanskje tro at deler til flere titall år gamle spillere var vanskelig å få tak i, men det er det ikke, forteller Hagerup.

– De er ikke så vanskelige å reparere, og det er heller ikke vanskelig å få tak i nye deler. Så det er som regel en grei sak å ordne, og det er veldig artig å få ting til å fungere igjen.

Selv om mange benytter seg av Hagerups spisskompetanse, tror han at han er den siste av sin rase.

– Jeg er sikker på at jeg er den siste i Namsos som holder på med dette profesjonelt, er hans spådom.

Fikser det meste Gamle platespillere og stereoforsterkere er blant det reparatør Per Anders Hagerup gir et nytt liv. – Det kommer inn en del gamle spillere som trenger litt omsorg, forteller han.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Det er bare skrammel

Mange som har lagt sin elsk på det gamle vinylformatet, trekker ofte fram lyden som en av hovedgrunnene. Hagerup mener at dagens unge som kun bruker digitale plattformer aldri har opplevd lyd som den skal være.

– Det er en hel generasjon som har gått glipp av god lyd. I dag hører ungdommen musikk fra en liten boks de kobler til telefonen, men det er bare skrammel. På de fleste av disse boksene er det forskrekkelig dårlig lyd, sier han.

– Det mest analoge vi har er ørene. Vi kan lure skallen til å tro at det er bra lyd, men det er det ikke. Spesielt er mp3 dårlig, mens strømming er hakket bedre, legger han til.

Savner platebaren

Da salget av plater og platespillere stoppet nesten over natta tidlig på 90-tallet var det få som trodde på et comeback. Øivind Brede Johansen husker godt da krakket kom.

– Det skjedde fort, og jeg husker godt reolene med alle platene. Men selv om det ble en brå slutt, er det mange entusiaster som aldri har sluttet, sier han.

Da cd-en kom for fullt, solgte butikken ut platene, og bestselgerne gikk unna fort. Rest-lageret på rundt 200 plater ble solgt til Ronald Wikan (som du kan lese mer om på sidene 6-9).

– Har du noen gang angret på at dere solgte alle platene?

– Ja, egentlig, sier Johansen ettertenksomt.

– Jeg tror Ronald er ganske happy for at han kjøpte dem, sier han og smiler.

Savnet etter platebaren har ikke gitt helt slipp, og den musikkinteresserte butikksjefen har lekt med tanken om å begynne å selge plater igjen.

– Vi har snakket litt om det, både å ta inn ny og brukt vinyl. Så vi får se hva det blir til, sier Johansen og smiler lurt.