Slik fungerer en platespiller

TO TYPER Det finnes to typer platespillere, direktedrevet eller med reimdrift.  Foto: Thorens

NAMDALSAVISA

Som du kanskje vet, har vinylplata riller i overflata. I rillene er det bitte små høydeforskjeller som lager lyden. Når stiften (som for øvrig er laget av diamant) settes nedpå plata, oppfatter den lyden, og sender det videre til høyttalerne.


Platespilleren trenger en RIAA-forsterker, siden signalet som stiften oppfatter er bare 1/50-del av et vanlig input-signal. De aller fleste forsterkere har en RIAA-forsterker innebygd i seg. For de billigste modellene av en forsterker får du kjøpt RIAA separat. Skal du spille av vinyl via en forsterker med innebygd RIAA, skal output stå på «Phono».


Platespillere er ekstremt følsomme for vibrasjoner som kan stamme fra gulvet, møbler og ikke minst i komponenter i spilleren. De er designet for å luke ut alle vibrasjoner, men likevel er det nesten umulig å unngå. Sørg derfor for å sette spilleren på et fast underlag som er så vibrasjonsdødt som mulig. Dette kan enkelt testes ved å banke på underlaget – hvis det synger (høyt dunk), bør du kanskje se etter en annen plass.


Det er to typer platespillere: direktedrevet og reimdrift. Dette går på hvordan platespilleren får vinylen til å snurre rundt. På en platespiller som har direktedrevet motor, er det en motor som sitter rett under plata som får skiva til å spinne rundt. Den elektriske motoren sitter festet direkte til spindelen (spindelen er den lille tallerkenen som sylinderen hviler på). Direktedrevne platespillere har også ofte en knapp som reverserer plata, og du kan også bare trykke på en knapp, så spilleren skifter fra singelplater til lp-plater. Det er også en start/stopp-funksjon som gjør at arma der stiften sitter, hever og senker seg når plata starter eller stopper. Det er generelt mer moderne og mer avansert enn en beltedrevet spiller.


En beltedrevet platespiller baserer seg på at det er et belte som gjør at plata snurrer rundt. I dette oppsettet er motoren separert fra tallerkenen og spindelen. Istedenfor er det et belte som driver plata rundt. Den beltedrevne spilleren kan i noen tilfeller slite mer med å opprettholde hastigheten på tallerkenen (45 eller 33 1/2). Dette gjelder dog stort sett de billigste modellene.