Elevene ved Nærøysundet skole dyrker egne grønnsaker

– Hva vi har lært? At det er veldig mye jobb

I løpet av sommeren har denne gjengen gått på skift for å ta vare på grønnsakshagen de har rett utafor klasse- rommet. Lørdag er de en av utstillerne på Torget.

Tett samarbeid Nærøy bondelag, her representert ved leder Anita Marø, har tett samarbeid med Nærøysundet skole. Elevene i sjuende klasse har passet på hagen og grønnsakene i drivhuset i sommer. Fra venstre: Øyvind Andreas Stangvik Raaum, Brage Hamland, Christian Hagen Pettersen, Daniel Kolås Øyahals, Nathalie Sandnes, Signe Holand og Sofie Pettersen.  Foto: Lena Erikke Hatland

Skolen er unik som har en egen grønnsakshage.

NAMDALSAVISA

OTTERSØY: – Jeg lurer veldig på hvilket yrke du har, lo en av elevene da Anita Marø besøkte sjuendeklassen på Ottersøya denne uka.

Og det var vel ingen tvil. På skjorta til lederen i Nærøy bondelag sto ordet «Bonde» med store bokstaver, og det var nettopp derfor hun hadde tatt turen for å besøke elevene.

Viktig læring

Nærøy bondelag har et tett samarbeid med Nærøysundet skole. De kjøper inn frø, som elevene dyrker i egen hage og eget drivhus like utenfor klasserommet. I tillegg er elevene på ett gårdsbesøk i året.

– Vi er opptatt av at ungene skal vite hvor maten kommer fra, sier Marø.

Lærerikt Elevene i sjuende klasse ved Nærøysundet skole sier de har lært mye av å holde på i grønnsakshagen og i drivhuset.  Foto: Lena Erikke Hatland

 

– Og det at de lærer seg å dyrke den selv, synes vi er veldig viktig.

Å stå for kostnadene med innkjøp er hun glad for at bondelaget kan gjøre.

– Det er så mange læresituasjoner rundt dette. Elevene kan implementere det i alle fag, for eksempel både naturfag og matte.

Nå nærmer det seg en spennende dag for elevene. De skal nemlig ta med seg de egen- dyrkede grønnsakene sine og selge dem under matfestivalen.

Spente Signe Holand, Nathalie Sandnes og Sofie Pettersen er spente på å være en av utstillerne på matfestivalen Sopin.  Foto: Lena Erikke Hatland

 

Men før det braker løs med årets matfestival, snakket Marø litt med elevene om hva de kan forvente seg av helga. Hun fortalte og litt om bondelaget og om avtalen med skolen.

– Vi vil at dere skal holde på med sånt, så vi stiller gjerne med frø. Jeg var her i sommer og så at det var ingenting som hadde dødd, så dere har vært flinke til å ta vare på hagen, sier Marø til elevene.

– Dere har og vært flinke på kompostering, og dere har tatt vare på alle ressursene.

– Vi er heldige

Intensjonsavtalen mellom bondelaget og skolen ble skrevet i fjor, men samarbeidet har de hatt i flere år. På mat- festivalen Sopin kommer elevene til å stå i et av teltene på torget, sammen med andre utstillere. De kommer og til å ha med seg bilder og plakater som viser hva de har gjort.

Og det de har gjort er ikke rent lite. I skolehagen har de blant annet purre, potet, gulrot, sukkererter, squash, agurk og tomat, og hele skolen er med på arbeidet. Men det er de eldste som har tatt på seg jobben i sommerferien, og elevene selv er ikke i tvil om at de lærer mye av å bruke tid på dette.

– Jeg synes det er veldig artig. Vi får smake på det vi dyrker fram, og det er veldig godt, sier Nathalie Sandnes, og Signe Holand og Sofie Pettersen nikker enige.

VIKTIG Anita Marø i bondelaget synes det er viktig at elevene lærer om landbruk.  Foto: Lena Erikke Hatland

 

– Det artigste er å ta opp gulrøtter, synes jeg. Det er jeg veldig glad i, og det er artig å se at det blir bra.

De skal alle tre være med på å selge varene på lørdag.

– Det kan bli litt spennende, særlig på begynnelsen. Men det blir kjedelig å sitte der over lengre tid om det ikke kommer noen. Så vi håper det kommer mange innom, sier Pettersen.

I sommerferien hadde elevene ansvaret for hagen i ei uke hver, og det synes de gikk greit.

– Det var litt kjedelig, men vi lærte mye, smiler Signe Holand.

– Hva lærte dere?

– Vi lærte at det er mye jobb.

Jentene forteller at de ikke kunne noe særlig om dyrking av grønnsaker fra før, men at de nå, etter å ha fått litt hjelp, får det til helt selv.

– Jeg føler skolen er unik som har en sånn avtale, og vi er heldige som har en egen grønnsakshage rett utenfor klasserommet, smiler Holand.