Arrangørene har utvidet konseptet, og bygger videre på matfestivalen

Kan bli landbruksmesse på sikt

I helga braker det løs med matfestivalen Sopin. Arrangementet er det tredje i rekka, og blir det største siden starten. På programmet står både noe gjenkjennelig og noe spennende og nytt.

Ser fram til matfestivalen Prosjektleder Kurth Fallmyr er forventningsfull i forkant av helga som samler bønder, sjømatprodusenter og andre formidlere av kortreiste matopplevelser på Kolvereid for å vise fram mangfoldet og framtidsvyene for matregionen Ytre Namdal.  Foto: Lena Erikke Hatland

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: – Dette er artig å holde på med, og det gir mersmak, sier Kurth Fallmyr, som for første gang er prosjektleder for matfestivalen Sopin.

Nå er teltene på veg opp på Torget på Kolvereid, og mat- festivalen er like rundt hjørnet.

Nytt av året

– Det som er spesielt i år er moteoppvisninga og maskinparken. Samtlige maskin- leverandører i Namdalen stiller opp, og det er vi glade for, sier Fallmyr, som legger til at det ikke har vært maskinleverandører til stede på festivalen tidligere.

UTVIDES Arrangørene bak matfestivalen Sopin har truffet noe som et kjøpelystent publikum liker. I fjor var det fullt av folk på Torget under festivalen, og i år er området utvidet. 

 

Moteoppvisninga er det Traktorpikene som står for. De skal vise fram sin kolleksjon i teltet lørdag, og den kjente rosabloggeren Terje Årseth er hentet inn som konferansier.

– Vi har utvidet begrepet fra kun mat til alt som berører bondens rolle i samfunnet, sier Fallmyr, som gleder seg til folk får oppleve de nye delene av festivalen.

– Det betyr også at en del gamle redskap blir å se, og husflidslaget skal vise fram hvordan de farget garn før i tida.

Fallmyr forteller at det er fantastisk god oppslutning for prosjektet.

– Det er så mye goodwill og positivitet rundt det, og vi har tro på at dette kan bygges videre på, sier han.

Gjør høsten mindre tam

Prosjektlederen påpeker at et arrangement som dette er avhengig av dugnadsarbeid, og at ildsjeler fra næringa stiller opp.

– Samspillet mellom det lokale næringslivet og bonde- laget fungerer godt, sier han.

– Høsten er vanligvis tam, da er alle «dagene» rundt om ferdige, og det er ingenting som skjer. Derfor er det ekstra fint med en happening som dette.

Tidligere har det vært omtrent 15 utstillere på Torget under matfestivalen, men i år har over 30 meldt sin ankomst. Det betyr at de har måttet utvide området, og prosjektlederen er glad for at så mange tar turen.

– Jeg forventer et sted mellom 1.000 og 2.000 besøkende i løpet av fredag og lørdag, sier han, og legger til at været vil være svært avgjørende.

– Jeg håper folk kjenner si besøkelsestid, og at utstillerne presenterer varene på en slik måte at folk kommer tilbake.

Ulike arrangementer

Fallmyr er ikke i tvil om at folk bør ta turen til Torget i helga.

– Publikum får en unik mulighet til å se gammelt og nytt utstyr som har blitt brukt gjennom årtier, de får smaksprøver og ikke minst får de mye nyttig informasjon.

Han forteller at de har prøvd å få med jakt i årets festival, men at de ikke lyktes med det.

– Vi har mye å gå på når det gjelder tema og utstillere som er leverandører til landbruket.

Som tidligere er Kolvereid Idrettslags SMN 1-cup, viktig for festivalen. Cupen har tidligere samlet godt over 50 lag og 400 barn, og er dermed et viktig trekkplaster for festivalen.

– Bakkalandet Hotell er med og arrangerer restaurantaften med mat fra grønn sektor på fredag. Lørdag har bondelagene jubileum på hotellet, og samtidig skal Sopinprisen deles ut, sier Fallmyr.

Det første året var det Thomas Valø og Buøya gård som fikk prisen, mens i fjor var det Gjert Emilsen og Gjerts gourmet det foretukne valget.

Partene som samarbeider om festivalen er Nærøy og Foldereid Bondelag, Kolvereid Handelstandsforening, Kolvereid Idrettslag og Namdals- kysten Næringsforening.

– Det ser ut til at vi kan bygge dette videre, og få til et fundament som på sikt kan gi mulighet til å ha landbruksmesse i Ytre Namdal, sier Fallmyr.