Søker det gode liv i Lierne

Brikkene har falt på plass for det unge paret. De har kommet til Lierne. Der venter det gode liv.

VILLE HEIM: Ann Jorun Moen ønsket seg heim til Innerdalen, og heldigvis ville samboer John Ivar Sørløkken følge med. Nå satser de to unge på en tilværelse med jakt og fiske som en kjær fritidssyssel. FOTO: Privat  Foto: Privat

Hvis jeg får mulighet til å ta over gården, har jeg lyst til å starte noe nytt i Lierne.

Ann Jorun Moen

OVERTA? Ann Jorun Moen (26) vil gjerne overta heimgården i Innerdalen, hvis det lar seg gjøre.  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

LIERNE: Det er i Innerdalen på gården Ytterdalen Østre vi finner dem, Ann Jorunn Moen (26) som er født og oppvokst på plassen, og samboer John Ivar Sørløkken (26), som er direkte importert fra Hovin noen mil utafor Trondheim.

Moen sitter i telefonen når vi banker på døra. Hun vifter at vi skal komme inn og slå oss ned. Hun må bli ferdig med samtalen. Det er viktig. Det er ikke lagt inn internett i husene på gården. Hun må ordne seg bredbånd, mobilt sågar. Det går ikke å være uten nettforbindelse i 2017. Ut over det synes Ann Jorunn det er topp å være tilbake på heimgården. Her finner hun roa, koser seg i stillheten med den fineste utsikten i verden: Barndommens trakter.

De har nettopp kommet flyttende fra John Ivars heimplass Hovin i sørfylket. Der har det unge paret bodd i tre år. Han har hatt jobb som tømrer, hun som teknisk tegner. Nå begynner begge i nye jobber på Livilt.

Fikk raskt jobb

– Det var pappa som tipset oss om de to ledige jobbene. Vi var snare til å ringe sjefen på Livilt og melde vår interesse. To dager etterpå var vi ansatt, forteller Moen.

Hun gleder seg til å bearbeide og foredle kjøtt.

– Det meste av mat vi har i fryseren er egensanket. Vi går på jakt og plukker bær. Av kjøttet lager jeg både leverkaker og kokmorr som er ei slags middagspølse av elgkjøtt. Jeg er veldig glad i å lage mat av det vi sanker og skyter selv, sier Ann Jorunn og tilføyer at det ikke er noe minus å være jaktinteressert dersom du bosetter deg i Innerdalen.


I det store og hele er det kjærligheten til naturen, stillheten og roa som har gjort at det unge paret har bestemt seg for å bosette seg i Innerdalen.

– Vi tar et prøveår først. Det er tøft for John Ivar å flytte fra familie og venner, men også han ønsket å flytte hit. Det er et lykketreff for meg at samboeren ville bli med til Lierne, smiler hun.


  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Ann Jorunn har to eldre brødre som i utgangspunktet har rett på gården før henne. Allikevel har hun en drøm om å få overta gårdsbruket og skape noe i heimbygda.

– Vi har pratet om å flytte til Lierne i et par år nå, men vi kunne ikke flytte tilbake uten å ha en jobb å gå til. Derfor passet det svært godt at det ble to ledige stillinger i Livilt nå, smiler Ann Jorunn.

I tillegg til jobben i Livilt akter hun å fortsette litt med teknisk tegning. Hun har etablert et enkeltmannsforetak og tar oppdrag med å lage arbeidstegninger til snekkere og å tegne nye hus.

Starte noe eget?

– En teknisk tegner betegnes ofte som arkitektens høyre hånd, for- teller Ann Jorunn som er utdannet ved Norges kreative høgskole og Teknisk fagskole.

Flyttet ut gjorde hun allerede som 15-åring. Da dro hun til Grong for å gå på videregående skole. Etterpå flyttet hun til Valsjøbyen før hun altså ble sørtrønder i noen år.

– Nå bor vi under samme tak som pappa, men det er en kårbolig på gården der vi skal bo. Foreløpig er det fullt av pappesker der, smiler hun.

– Hvordan ser du for deg framtida?

– Jeg håper å bygge opp noe her. Hvis jeg får mulighet til å ta over gården – og hvis vi begge trives – har jeg lyst til å starte noe nytt i Lierne, alt fra å drive med produksjon til turisme. Jeg har så mange planer, og drømmen er å skape noe vi kan leve av på gården, sier Ann Jorunn Moen.