Pål Sæther Eiden vinner maktkamp i Høyre

Pål Sæther Eiden (H) får toppvervet på borgerlig side i Trøndelag. Men den viktigste maktkabalen er fortsatt ikke lagt.

HØYRE-TOPP: Pål Sæther Eiden blir Høyres gruppeleder i den nye fylkeskommunen.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

STEINKJER: Når de to trønderske fylkeskommunene nå slås sammen, må politikerne fra de to gamle fylkestingene kjempe mot hverandre om hvem som får de mest sentrale posisjonene. Det gir selvsagt innflytelse, men rundt 20 heltidsverv med drøyt 800.000 kroner i årlig godtgjøring ligger også i potten.

I løpet av noen dager blir mye klart. Høyre velger sine fylkestopper på et møte i dag. Pål Sæther Eiden er da innstilt av en enstemmig valgkomite til å bli Høyres gruppeleder.

Høyre er det største opposisjonspartiet, og Eiden har dermed mulighet til å få en sentral rolle i nye Trøndelag.

Også Frp har kabalen klar, mens SV og Venstre opplyser at de ikke er ferdige. Heller ikke KrF er i havn. Sp ligger an til å få flere posisjoner.

Den største rosinen i pølsa er spørsmålet om hvem som blir fylkesordfører, og selv om alle forventer at Tore O. Sandvik (Ap) stikker av med det splitter nye ordførerkjedet, har partiet hans så langt ikke formelt tatt beslutninga.

Sentrale kilder i prosessen sier de ikke vet eksakt når den formelle beslutninga tas. Trolig skjer det denne uka, og spørsmålet om fylkesordføreren henger delvis sammen med spørsmålet om hvem som blir partileder i Trøndelag Ap.

Terje Sørvik fra Vikna og May Britt Lagesen fra Steinkjer er blant favorittene til et verv som hovedutvalgsleder. Anne Marit Mevassvik kan ende med rollen som gruppeleder for Arbeiderpartiet. Det blir trolig partiets nest viktigste verv.