Nå er det høysesongen for viltpåkjørsler

I Nord-Trøndelag har rundt 600 bilister kollidert med dyr for over 15 millioner kroner i fjerde kvartal i løpet av de siste fem årene.

Høysesong I Nord-Trøndelag har rundt 600 bilister kollidert med dyr for over 15 millioner kroner i fjerde kvartal i løpet av de siste fem årene.  Foto: Gjensidige

NAMDALSAVISA

NAMSOS: 125 av disse skjedde i Steinkjer som er den kommunen i landet med flest viltkollisjoner, etterfulgt av Ringsaker og Skien. Hedmark er det fylket, sammen med Møre og Romsdal hvor det er flest viltkollisjoner i landet.

– Oktober er starten på høysesongen for viltkollisjoner rundt om i landet. Antall kollisjoner går markant opp i de aller fleste fylker, sier bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.

– Demp farten

Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

– Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne, anbefaler Fleinsjø.

Smertefull død

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemda, sier Fleinsjø.

Hverken egenandel eller bonustap

Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

– Du risikerer hverken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen, sier Fleinsjø.


Gode råd
  • Demp farten i utsatte perioder på døgnet.
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.
  • Fareskilt for dyr er utplassert langs veien for en grunn.