Namsosing anmeldt etter at han gravde fram gammelt båtvrak

Ivar Amundsen (72) er anmeldt for brudd på kulturminneloven etter at han gravde fram et gammelt båtvrak i Namsos.

Anmeldt Ivar Amundsen (til venstre) gravde fram vraket i bakgrunnen. I august dro fylkesarkeologen til stedet for å ta funnet i nærmere øyesyn, og nå bekrefter NTNU Vitenskapsmuseet at forholdet er anmeldt.   Foto: Jonas Olsen

NAMDALSAVISA

NAMSOS: NTNU Vitenskapsmuseet bekrefter overfor NRK tirsdag formiddag at anmeldelsen er sendt tirsdag morgen, og understreker at de ser svært alvorlig på saken. Amundsen selv har ingen kommentar til saken, skriver NRK Trøndelag.

Det var i sommer at ble det funnet et skipsvrak begravd i blåleire i Kattmarka utenfor Namsos. Båten ble først antatt å stamme fra 1600-tallet, men de første undersøkelsene viste at den trolig er fra 1800- eller 1900-tallet.

Uansett datering og viktighet har funnet en bismak for fylkesarkeologen. Båten ble nemlig gravd opp før noen varslet NTNU og fylkeskommunen.

– Når man finner noe, eller tror man vet hvor noe er, som kan ha arkeologisk interesse gjelder «føre var»-prinsippet. Man må alltid melde fra om funn som kan være interessante for dem som forvalter kulturminner, sa fylkesarkeolog Frode Kristiansen ved Nord-Trøndelag fylkeskommune til Trønder-Avisa i august.

Han sa den gang at dette funnet kunne være et brudd på kulturminnelovens §14.

Nå har altså NTNU Vitenskapsmuseet anmeldt saken.

Ivar Amundsen har tidligere uttalt at han handlet i god tro da han gravde fram vraket.

– Jeg tenkte ikke at dette kunne være noe ulovlig, understreket namsosmannen overfor avisa i slutten av august.