– Dette er ikke godt nok

Du kan miste førerkortet, om du ikke tar deg tid til å skrape frontruten. Skikkelig.

kan miste kortet Dette er ikke tilfredsstillende sikt, og kan straffes med bot og i verste fall inndragning av førerkort.   Foto: Frende forsikring

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Tida har kommet for kjølige netter i Namdalen der isskrapa bør være et nødvendig verktøy på morgekvisten. Men ikke alle er like flinke til å sørge for god sikt fra førersetet.

Dårlig tid, blåfrosne fingre eller hylende unger er ingen unnskyldning. Og du kan heller ikke kjøre av gårde så snart du har en liten isfri glipe på frontruten.

– Vegtrafikkloven er helt klar. Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge som er fagsjef på motor i Frende Forsikring. Det betyr at verken snø, is, dugg eller annet skal hindre eller redusere sikten og trafikksikkerheten.

Hundrevis av bøter årlig

Bot er den vanligste reaksjonen fra politiet når de stopper biler uten tilstrekkelig sikt. Hvert år skriver UP ut flere hundre bøter for dette. Vanligvis er boten på 2.000 kroner, men du risikerer også høyere forelegg, eller å miste førerkortet.

– Det hjelper ikke å skrape frontruten for is, om du har null sikt fordi det er dugg på innsiden. Jo mindre du ser, jo større er risikoen for å miste førerkortet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

– Du må selvfølgelig også ha utsikt til sidene, og speil og bakrute må være i orden.


skrekkeksempel Denne bilføreren vil nok miste kortet med såpass begrenset sikt bak rattet. 

Utsetter andre for livsfare

- Det spiller ingen rolle om du bare skal en tur i butikken. En bil full av snø og is kan koste deg lappen, og i verste fall kan du utsette andre for livsfare, sier Roger Ytre Hauge i Frende.

Lappen ryker

Er sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset vil du bli anmeldt.

– Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 5.000 kroner og oppover. I tillegg fastsettes ofte et tap av førerretten på tre måneder eller mer, opplyser UP-sjef Runar Karlsen.

Er mangel på sikt er årsaken til en alvorlig trafikkulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene. Det vil for eksempel være tilfelle dersom fører av et kjøretøy med sterkt nedsatt sikt forårsaker en dødsulykke.

– Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, sier Roger Ytre Hauge i Frende.