Samenes hundre år lange arealkamp belyses i ny utstilling

– Har jaggu ikke kommet langt

Hundre år etter at samene satte tilgang til beiteareal for rein på dagsordenen, er arealkampen fortsatt en het potet. – Vi har jaggu ikke kommet langt på den tida, sier historiker.

Første gang i Namdalen Ordfører Bente Estil åpnet onsdag utstillinga «Mearan laante gaarvene/Mens landet forsvinner». Da åpningen var unnagjort, framførte Anita Totsås joik.   Foto: Bengt Steinar Nordbakk

Først etter årtusenskiftet har vi en del rettssaker og avgjørelser som representerer en ny måte å tenke på.

HÅKON HERMANSTRAND
NAMDALSAVISA

LIERNE: – Det har vært noen framskritt. Som da Olje- og energidepartementet i fjor stoppet vindkraftutbygginga i Kalvvatna. Begrunnelsen var at utbygginga ville gå på bekostning av samiske interesser. Men bortsett fra det, er det få eksempler på at storsamfunnet har latt samiske interesser stoppe utbygginger, sier Håkon Hermanstrand.